FBI: mégsem törte fel Guccifer Clinton postafiókját

A Szövetségi nyomozó Iroda igazgatója szerint a romániai számítógépes kalóz csak vetített, amikor az egykori külügyminiszter „levadászásával" dicsekedett.
Hirdetés

Hazudott Guccifer, a leghírhedtebb román hekker, amikor azt állította, hogy betört Hillary Clinton korábbi külügyminiszter, a Demokrata Párt elnökjelöltjének internetes postafiókjába – állította James Comey, az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) igazgatója.

Comey a szenátusban a volt külügyminiszter levelezésével kapcsolatos rendellenességek kapcsán azt mondta: Guccifer elismerte, hazudott, amikor azt állította, sikerült betörnie Clinton postafiókjába.

Mint arról beszámoltunk, a Marcel Lehel Lazăr nevű aradi taxisofőr több más, egyesült államokbeli és romániai politikus és közéleti szereplő internetes postafiókját is feltörte, ezért romániai elítélése után kiadták az Egyesült Államoknak, hogy ott is bíróság elé állítsák. Guccifer májusban állította azt, hogy áldozatai között Clinton is ott van Clinton e-mailjei kapcsán egyébként tavaly tört ki botrány, miután kiderült, hogy a vonatkozó tiltások ellenére hivatali levelezésének egy részét magán postafiókjából bonyolította.

A hekkert idén adta ki Románia az Egyesült Államoknak, miután az országban már hétéves szabadságvesztésre ítélték.

Guccifer többek között a román titkosszolgálat (SRI) akkori vezetőjének, George Maiornak, Corina Creţu EP-képviselőnek, illetve több román hírességnek az e-mailfiókját is feltörte. A hekker azonban nem érte be a romániai közszereplők magánlevelezésének feltörésével. Ő hozta nyilvánosságra Colin Powell volt amerikai államtitkár és  Corina Creţu intim viszonyáról árulkodó levélváltást. 2012–2014 között a Bush család bizalmas e-mailjeibe pillantott bele.

Az amerikai külügyi szóvivő amúgy helyi idő szerint csütörtök későn este közölte: a tárca újraindítja belső vizsgálatát Clinton és munkatársai e-mail-botrányának ügyében.

Hirdetés

John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője közleményben jelentette be: a tárca újrakezdi a belső vizsgálatot annak megállapítására, hogy Hillary Clinton és legfontosabb munkatársai hanyagul kezelték-e a titkosított információkat Clinton külügyminisztersége idején.

A külügyminisztériumban az FBI bűnügyi nyomozásával egyidejűleg szintén folyt belső vizsgálat, de a minisztérium ezt az idén áprilisban, éppen az FBI nyomozására hivatkozva, felfüggesztette. Most viszont, hogy az igazságügyi minisztérium úgy döntött, nem emel vádat a volt külügyminiszter ellen, a külügyminisztérium újraindítja belső vizsgálatát. John Kirby nem jelölt meg pontos dátumot a vizsgálat befejezésére. „Igyekszünk a lehető leggyorsabban lezárni, de nem kényszerítünk magunkra pontos dátumot” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a minisztérium a lehetőségekhez képest a legátláthatóbban kíván foglalkozni az üggyel.

Kirby ugyanakkor közölte: egyes volt külügyi tisztségviselők „adminisztratív szankciók” elé néznek. Ennek részleteiről azonban szintén nem adott tájékoztatást. Az ABC televízió és a Politico című lap értesülései szerint a szankciók érinthetik Huma Abedint, Clinton legközelebbi munkatársát és Jake Sullivan biztonságpolitikai tanácsadót, akit a demokraták várható elnökjelöltje – megválasztása esetén – nemzetbiztonsági tanácsadónak szánna.

Hirdetés