Hamarosan vízum nélkül utazhatunk Kanadába

De előtte még Romániának teljesítenie kell egy apró szívességet az észak-amerikai országnak.
Hirdetés

Október végén esedékes a szavazás az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) megkötéséről. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden közleményben kérte az uniós tagállamok parlamentjeit, hogy ratifikálják az erről szóló megállapodást.

Románia és Bulgária támogatását már minden bizonnyal elnyerték a kanadaiak azzal, hogy kilátásba helyezték: még ebben a hónapban eltörölhetik a vízumkötelezettséget a bolgár és a román állampolgárokkal szemben. A kanadai bevándorlási miniszter és Európai Bizottság képviselői jövő héten ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy pontot tegyenek a régóta tartó egyeztetések végére.

Mint ismeretes, az EU és Kanada már 2014-ben megegyezett a szabadkereskedelmi megállapodás részleteiben, ugyanakkor a globalizáció európai hatásai miatt erősödő elégedetlenség gátolta a végrehajtását, valamint

néhány tagállam nem ratifikálta a dokumentumot.

Az MTI által idézett Juncker-közlemény szerint a megállapodás számos vámszabályt módosít, több százmillió eurós megtakarítást hozva évente az uniós cégeknek. Mindez a fogyasztóknak kedvező árcsökkenéssel jár, valamint növeli a kanadai áruválaszték európai megjelenését.

A megállapodás új piacokat hoz létre, jobb hozzáférést biztosítva az európai szolgáltatóknak a tengeri, a távközlési, a mérnöki, környezetvédelmi és a számviteli területekhez. Megkönnyíti a szakmai képesítések elismerését, és új lehetőségeket teremt különösen az építész, a számviteli és mérnöki pályán dolgozóknak. Emellett

lehetővé teszi az uniós vállalatok számára, hogy ajánlatot tegyenek

Hirdetés

valamennyi kanadai – kormányzati, informatikai, út- vagy vasúthálózatot érintő – közbeszerzésen.

A megállapodás a vámköltségek csökkentése mellett segíteni fogja az uniós kisvállalatokat is azáltal, hogy az unió és Kanada kölcsönös elismeri az egyes termékekre kiállított tanúsítványokat. Eszerint, ha egy unióbeli cég exportálni kíván Kanadába, a termékre csak egyszer, Európában kell tanúsítványt szereznie, időt és pénzt spórolva ezzel – írta a bizottság. A tájékoztatás szerint az aláírásra Brüsszelben kerülhet sor az októberben esedékes EU-Kanada csúcstalálkozó keretében, és leghamarabb 2017 elején léphet hatályba.

Hirdetés