Zsák a foltját: Juncker ismét a Brexit-pártiakat ekézi

Farage, Johnson és a többiek „retrográd nacionalisták”.
Hirdetés

Az Egyesült Királyság uniós kilépését pártoló tábort vezető Boris Johnson volt londoni polgármester és Nigel Farage európai parlamenti képviselő pusztán „retrográd nacionalisták”, nem pedig hazafiak, az utóbbiak ugyanis nem mondanak le akkor sem, ha a dolgok nehézre fordulnak – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az EP strasbourgi plenáris ülésén.

„Csak megjegyezném, hogy

a Brexit előző heti büszke hősei mára a Brexit szomorú hőseivé váltak”

– fogalmazott az unió végrehajtó testületének elnöke Johnsonra és Farage-ra utalva.

Juncker elmondta, azt még megérti, hogy a brit kormány időt akar nyerni, azt viszont már nem, hogy a Brexit-kampány vezetői miért nem tudják elmondani, pontosan mit akarnak. „Azt gondoltam volna, hogy van valamilyen tervük. Ahelyett azonban, hogy kidolgoznának egy tervet, inkább elhagyják a hajót” – tette hozzá.

Hirdetés

Leszögezte, egyetért azokkal, akik szerint az unióban nem lehet mindent ugyanúgy folytatni, a mély intézményi reformoknak és a szerződések módosításának azonban nincs itt az ideje. Mint mondta, először is a döntések végrehajtásának kell hatékonyabbá válnia,

„az Európai Uniót az európaiak uniójává kell tenni”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy a felek mindegyikének érdekében áll a kiválási folyamat mielőbbi megkezdése, addig azonban nem lehet szó a tárgyalások megkezdéséről.

A volt lengyel kormányfő, aki szerint a szoros partnerségi viszony megőrzésére kell törekedni, fontosnak tartotta megismételni, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak el kell fogadnia a személyek mozgásának szabadságát is.

Mint ismeretes, Nagy-Britanniában június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a résztvevők 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalékuk pedig a bennmaradásra.
Hirdetés