Most aztán minden kiderült a székelyekről

Ráadásul délibábos mítoszok nélkül.
Hirdetés

A Székelyföld története című háromkötetes, nemrégiben megjelent monográfia mítoszoktól mentes, de a hagyományokhoz, az értékekhez ragaszkodó szemléletet közvetít – mondta az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a kiadvány egyik szerkesztője, Bárdi Nándor.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatója, a kisebbségtörténeti és etnopolitikai osztály vezetője elmondta: legutóbb az 1930-as években jelent meg hasonlóan átfogó kiadvány Székelyföld történetéről. Az utóbbi időkben azonban a jelentős identitásépítés és emlékezetkultusz következtében számos tanulmány jelent meg erről a témáról, amelyeket összegezni kellett. Az Erdélyi Múzeum Egyesület (Kolozsvár), a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának közös kiadványa erre tett kísérletet. Igyekeztek helyretenni az „archaikus szupermagyar képet”, és elmagyarázni, hogy miként jött létre a székelyidentitás-konstrukció – ismertette a szerkesztő.

Bárdi Nándor beszélt arról is, hogy a kiadvány nem foglal állást abban a vitatott kérdésben, hogy a székelység a magyarokhoz csatlakozó „segédnép” vagy eleve magyar eredetű, viszont mindkét álláspont képviselője kifejti nézeteit a Székelyföld története című monográfiában.

Mint ismeretes, év elején még kisebb félreértések övezték a sorozatot, miután fölmerült: a kötetek ára darabonként 250 lej lesz. A félreértést azóta eloszlatták, hiszen kiderült, hogy a három kötet összesen kerül ennyibe.

Hirdetés