Angolosan távozik a brit kilépés fő szorgalmazója

A Brexit-kampány vezérei kezdtek furcsán viselkedni: Nigel Farage mellett Boris Johnsonnak is sikerült meghökkentő dolgokkal előállnia.
Hirdetés

Távozik az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának éléről (UKIP) Nigel Farage. Farage hétfői sajtóértekezletén közölte: politikai céljai teljesültek azzal, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt.

„Ennél többet nem is érhetnék el,

ezért úgy gondolom, most jött el a megfelelő alkalom arra, hogy leköszönjek” – tette hozzá.

Farage a tavaly májusi brit parlamenti választások után is bejelentette távozását, de akkor néhány napon belül visszavonta ezt a döntését. Hétfőn közölte: most nem tesz ilyet, távozási szándéka végleges.

A UKIP a legnagyobb olyan brit politikai párt, amelynek fő politikai programja Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

Farage – akit a nagyközönség leginkább az Európai Parlamentben elhangzó, szenvedélyes hangvételű, Brüsszelt ostorozó szónoklatairól ismer – azt is bejelentette, hogy pártjának EP-beli frakcióját továbbra is ő vezeti majd (amíg még lesz az európai törvényhozásban UKIP-frakció, természetesen).

Közben Boris Johnson, London volt konzervatív főpolgármester, a Brexit-kampány másik ismert arca terjedelmes cikket közölt a The Telegraph hasábjain, amelynek már a címe is meghökkentő: A tory (brit konzervatív – szerk. megj.) jelölteknek

szükségük van egy Brexit utáni tervre

Hirdetés

– itt az enyém 5 pontban.

Johnson, aki minden előzetes várakozással ellentétben nemrég bejelentette, hogy nem indul a konzervatív pártelnökségért és az Egyesült Királyság kormányfői tisztségéért, ostorozza az EU-párti radikális baloldaliakat, és furcsának nevezi, hogy a „trendi szocialisták” egy meg nem választott, nemzetek feletti bürokráciáért lelkesednek.

London egykori elöljárója szerint a Nagy-Britanniában dolgozó EU-s munkavállalók státusa nem fog változni, a migráció folytatódik, de ellenőrzött keretek közt.

„A jövő tényleg fényes lesz. Ezt akár Bob Geldof (ír zenész, EU-párti politikai aktivista – szerk. megj.) is énekelhetné” – zárja sorait.

Hirdetés