Nemes Jeles és Mungiu is szavazhat az Oscar-jelölt filmekre

Azért kerültek a szórásba, mert az amerikai filmakadémia a sokszínűség jegyében megnövelte tagjainak létszámát.
Hirdetés

Az amerikai filmakadémia 683 fővel bővíti tagságát, a friss akadémiai tagok közt van Nemes Jeles László, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját elnyerő Saul fia rendezője, Erdély Mátyás, a film operatőre és Zányi Tamás, az alkotás hangmestere, valamint Cristian Mungiu román filmrendező is.

A bővítés válasz az idei Oscar-gála körül kibontakozott botrányra: mint ismeretes, több hollywoodi híresség – köztük Spike Lee vagy Jada Pinkett Smith – azt kifogásolta, hogy egyetlen színesbőrű művész sincs a jelöltek között. A tiltakozók az OscarsSoWhite hashtag használatával fejezték ki a közösségi oldalakon elégedetlenségüket az akadémia díjazási politikája miatt.

A mozgalom a jelek szerint eredményes volt, mert a frissen felkért tagok közt kisebb a fehér férfiak aránya, ezzel a bővítési körrel pedig bekerült a tagok közé 283 külföldi is, akit „nemzetközi tagnak” tekintenek, ők 59 különböző országból származnak.

Nemes Jeles László, Erdély Mátyás és Zányi Tamás a Saul fia Oscar-díja miatt kaphatott meghívást, Cristian Mungiu pedig valószínűleg azért, mert a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című, Cannes-ban Aranypálmát nyert filmjét Oscar-díjra is felterjesztették, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Hirdetés