Itália véget vetett a spanyol uralomnak

Kiesett a legutóbbi két Eb-t megnyerő spanyol válogatott: az olaszok visszavágtak a négy évvel ezelőtti döntőben elszenvedett 4-0-ás vereségért.
Hirdetés
A megfáradt, körülményes és statikus tiki-takával szemben az olaszok agresszív és robbanékony támadójátékot vetettek be, és az első félidőben csak De Gea védésein múlott, hogy nem szereztek többgólos előnyt. Az első tíz percben szinte végig a spanyol tizenhatos környékén volt a labda, Pellé fejese, majd Giaccherini ollózása után is a bal alsó sarokból szedte ki a labdát a spanyol kapus. 
 
A spanyolok ezúttal képtelenek voltak kontrollálni a labdát, 52 százalék tőlük szokatlanul kevés, miközben a Giaccherini és Florenzi vezette itáliai rohamokban állandóan benne volt a gólveszély. Végül azonban a védő Chiellini vette be a kaput, miután lecsapott az Éder szabadrúgása után De Geáról kipattanó labdára. 
 
A második félidőben a csatárcserék sem segítettek a spanyolokon, bár Iniesta irányításával ezúttal már be tudták szorítani az olaszokat saját tizenhatosukba. A spanyol kényszerítőket, beindulásokat azonban remekül olvasták és fülelték le a védők, az igazi gólveszély ismét Éder elfutásában volt, a honosított brazil csatár azonban De Geát találta telibe. Buffonnak csak az utolsó negyedórában akadt védenivalója, fél percen belül Iniesta, majd Piqué átlövéseinél mutatta meg, hogy jó az öreg kapus a háznál. 
 
 
Az egyre jobban kinyíló spanyol védelem Insignét is engedte kapura törni, De Gea azonban az ő lövését is fogta, az utolsó spanyol esélyt pedig Piqué szalasztotta el öt méterről, estében lőtt a jobb alsóra, de Buffon is odaért. A végén Pellé egy közeli kapáslövéssel megadta a kegyelemdöfést a spanyol válogatottnak, amely 2006 óta először kapott gólt egy világverseny egyenes kieséses szakaszában.
 
A spanyol és az európai futballban is lezárult egy korszak, az olaszok szervezett futballja viszont tovább megy a legjobb nyolc közé, ahol egy újabb klasszikus csatát vív majd Németországgal.       
 
Olaszország–Spanyolország 2-0
Saint-Denis, Stade de France, 76 165 néző. Vezette: Cüneyt Cakir (török)
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Florenzi (Darmian, 84.), Parolo, De Rossi (Thiago Motta, 54.), Giaccherini, De Sciglio – Pellé, Éder (Insigne, 82.). 
Spanyolország: De Gea – Juanfran, Piqué, Ramos, Jordi Alba – Fabregas, Busquets, Iniesta – Silva, Morata (Lucas Vasquez, 70.), Nolito (Aduriz, 46., Pedro, 81.).
Gólszerző: Chiellini (33.), Pellé (90+1.)
Sárgalap: De Sciglio (24.), Nolito (40.), Pellé (54.), Thiago Motta (89.), Busquets (89.), Silva (90+4.) 

Hirdetés