Negyeddöntőben az erdélyi magyar fociválogatott

Hej, ha még Dél-Tirolt is megvernénk, az már valami lenne!
Hirdetés

Kijutott a csoportból, az első nyolc csapat között szerepel az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar válogatott az Europeadán, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által szervezett őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságán á tájékoztat a szövetség hírlevele.

Az erdélyi magyar válogatott június 19-én, vasárnap játszotta első mérkőzését a dél-tiroli ladinok ellen: a 2–1-es vereséget követően, a krími tatárok, illetve a görögországi törökök válogatottjainak leküzdésével (6–1, 3–0) másodikként jutott tovább az A csoportból.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy egy nemzetközi bajnokságon erdélyi magyarokként lehetünk jelen. Az Europeada, amelyet négyévente az Európa-bajnoksággal egy időben szerveznek, az európai kisebbségi szolidaritás legnagyobb rendezvénye. Úgy tartom, hogy egy közösségnek sokszínű kultúrája mellett a sportban, a pályán is fel kell mutatnia értékeit: korrektségével, csapatszellemével azt kell üzennie, hogy a mindennapokban, a többség és kisebbség együttélésében is az együttműködés a járható út” – fogalmazott Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a huszonkét tagú erdélyi magyar válogatott vezetője.

„Az eddigi mérkőzések azt bizonyítják, hogy egy olyan csapat, a különböző régiókat képviselő erdélyi magyar labdarúgó válogatott állt össze, amely méltón képviseli közösségünket a bajnokságon” – tette hozzá Bodor.

Hirdetés

A Könczei Soma edzette csapat a szerdai sorshúzás szerint a negyeddöntőben, június 23-án, csütörtökön 18 órától a címvédő dél-tiroli válogatottal játszik.

Az Europeadát, az őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságát harmadik alkalommal szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Ezúttal Dél-Tirol a rendezvény házigazdája, hiszen a helyi labdarugó csapat volt a 2012-es bauzeni torna bajnoka.

Hirdetés