Mennyit is dolgoznak a románok?

Kurva sokat! De még sincs látszata.
Hirdetés

Legalábbis az Eurostat felmérése szerint, amely az Európai Unió 28 tagországában mérte a munkával töltött időt, illetve a kifejtett munka hatékonyságát, 2005 és 2015 között.

A jó hír: a románok dolgoznak a legtöbbet az Európai Unió polgárai közül. A rossz hír: óránkénti munkahatékonyság tekintetében az utolsó előtti helyen állnak, közli a Vocea Transilvaniei, a Mediafaxra és a Gândulra hivatkozva. 

Ez magyarul annyit jelent, hogy a románok rohadt sok időt (napi nyolc órát a hét öt napján) töltenek a munkahelyeiken, viszont nem feltétlenül azzal foglalkoznak, ami a munkájuk tárgya lenne. Még magyarabbul: lazsálnak. A bizonyíték: a munkaóránkénti hatékonyságuk 51,1%. Hogy ez mennyi is? Nézzük a listavezető luxemburgiak hasonló mutatóját: 180,8%. Szóval elég alacsony.

De vigasztaljon a tudat, hogy 2005 óta Románia lépett előre a legnagyobbat, ami a munka óránkénti hatékonyságát illeti: 32%-ról az említett 51,1%-ra.

Hát így állunk. Lehet, hogy kevesebbet kéne dolgozni, de hatékonyabban? Mint például a luxemburgiak, akik csupán napi hét órát dolgoznak, és mégis, valahogy jobban teljesítenek.

Hirdetés