Ki Románia legerősebb embere?

A jó fiú. Aki kapott kis börtönbüntetést. És ugyanolyan színekben játszik, mint a drága jó Ion Iliescu annak idején.
Hirdetés

A sajtónak odavetett ironikus megjegyzések ellenére („Egyszerű ember vagyok!”, „Mérnök vagyok, nem igazán értem…”) ellenére jelenleg Liviu Dragnea Románia legerősebb embere.

Intésére a PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatja a kormányt, dzsihádot indíthat a büntetőjogi törvények ellen és semlegesítheti a DNA-t (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság –a szerk.), vagy akár az elnök ellen is elindíthatja a felfüggesztési eljárást, melyekre nem egyszer hivatkoztak is nyilvánosan és melyek teljes mértékben lehetségesek. Ennek ellenére Dragnea nem adja meg a jelet és a romániai hatalmi mérleg középpontjába helyezi magát.

Az Alkotmánybíróság (CCR) múlt szerdai, a hivatallal való visszaélésre vonatkozó döntését illetően már megírtam, hogy a bíróságnak a büntetőtörvénykönyv 297. cikkelyének – bizonyos feltételekkel történt – alkotmányossá nyilvánításával nem kell visszaküldenie módosításra a kérdéses törvénycikkelyt a Parlamentnek. Dan Mihai jogász az APADOR-CH nevében kifejtett véleményében hasonló álláspontra helyezkedik az adevarul.ro-n, de van egy fontos megjegyzése: „Érdekes, hogy ha a parlament módosítja a büntetőtörvénykönyv 297. cikkelyét, hogy a szöveg összhangban legyen a bíróság döntésével, a 297. cikkely új tartalma kedvezőbbé válik és a büntetőtörvénykönyv 5. cikk. 1. bek. szerint minden folyamatban lévő ügy esetében (vagyis melyek esetében még nincs jogerős ítélet) ezt kell alkalmazni.” Más szóval, jelenleg a Parlamenttől függ, hogy levegőbe röpíti a DNA összes hivatallal való visszaélési ügyét, a képviselők számukra pedig az a legvonzóbb rész, hogy ezt megtehetik úgy, hogy csak a CCR által jelzett értelemben és pontosan a CCR által megadott módon módosítják a törvényt. Ennek az lenne a következménye, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy „az új tartalom válik a kedvezőbb büntetőtörvénnyé”, azt automatikusan visszamenőlegesen is alkalmazzák, vagyis minden már eldöntött és folyamatban lévő hivatallal való visszaélési ügyre, ami az adott ügyekek megsemmisítéséhez vezet. Teljesen előrelátható módon a politikusok, Ioan Chelaru PSD-s szenátortól Traian Băsescuig és Elena Udreáig a büntetőtörvénykönyv módosítását, sőt „sürgős módosítását” kérték, mert pontosan tudják, mi a tét, és hogy nincs kétség, akad majd egy parlamenti képviselő, aki ilyen értelmű kezdeményezést terjeszt be.

Dragnea játéka Pontával

Ahhoz, hogy elfogadják, a módosításnak át kell mennie a Képviselőházon, mely a büntetőtörvények esetében ügydöntő fórum. De ahhoz, hogy elfogadhassák, valakinek napirendre kell tűznie. Márpedig az a valaki a házelnök. És ez az egyik magyarázata annak, hogy Victor Ponta miért sürgette annyira és megalázkodva a házelnökséget, de annak is, hogy Dragnea miért fosztotta meg ettől az örömtől. Dragnea egyszerűen nem tudta volna ellenőrzése alatt tartani azokat a törvényjavaslatokat, melyeket Ponta napirendre tűzött volna, különösen az igazságüggyel kapcsolatosan, főleg, hogy számos büntetőügyes PSD-s parlamenti képviselő ilyen értelmű nyomást gyakorol, és mert ők mind Victor Pontát támogatják. Amikor megtagadta Pontától a házelnökséget, Dragnea a tisztséghez fűződő hatalommal ironizálva azt mondta, ez a „kis kalapács használatából és a szó megadásából” áll. Amikor pedig a CCR-döntés kommentálására kérték, azt mondta, hogy ő „mérnök”, de az, hogy szoros ellenőrzése alatt akarja tartani a képviselőházi napirendet, annak a jele, hogy pontosan tudja, milyen tétje és veszélye lenne annak, ha hagyná Pontát és szövetségeseit szabadon garázdálkodni a büntetőjogi törvényekben.

Tehát abban a helyzetben vagyunk, amikor Băsescu és Udrea a korrupcióellenesség semlegesítésének szurkolnak, Liviu Dragnea pedig a DNA védelmezője szerepben tetszeleg. Ha Dragneának sikerül majd a választásig távol tartania a Parlamentet a büntetőtörvénykönyvtől, akkor ezzel azt üzeni majd a román, de az európai intézményeknek is, hogy ha létezik korrupcióellenesség Romániában, akkor az azért van, mert ő megengedte. Nem lehet ennél világosabb, hogy a politikai szféra és az igazságszolgáltatás közötti viszonyokban Liviu Dragnea az a kulcsfigura, aki elbillentheti az egyik irányba a mérleg nyelvét.

Tăriceanut is lesre futtatta

Ugyanez, az egyensúlyt fenntartó jó fiú imázs fenntartása a célja annak is, hogy nyíltan szembement és a PSD-s választottakat is arra buzdította, utasítsák el Călin Popescu Tăriceanu tervezetét, mely szerint a főügyészek és a legfelsőbb bírósági elnök kinevezésének képletéből kiiktatnák az igazságügy-minisztert és az államfőt. „Állást foglaltam e törvénytervezettel kapcsolatosan. Lehet, hogy a jelenlegi helyzet jobb, mint a javasolt változat. Nem tudom, hogy ideális-e, de most mégiscsak három entitás vesz részt a kinevezési folyamatban. És talán jobb ez az egyensúly három gyakorlatilag függetlenül működő entitás között”, mondta Dragnea a news.ro-nak. Míg úgy tűnik, a PSD elnöke úgy véli, a Képviselőházban Florin Iordachén keresztül ellenőrzése alatt tudja tartani a dolgokat, a Szenátusban, ahol Tăriceanu a másik táborban játszik, a Szenátus pedig ügydöntő fórum a szóban forgó ügyben, ez nem így van, és ezért állt elő nyilvánosan egy elutasító kijelentéssel. Dragnea újra arra hivatkozik, hogy az „egyensúly” – ezúttal a CSM-n (Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács –a szerk.) keresztül az igazságügy, az igazságügy-miniszteren keresztül a kormány és az elnök között – a „legjobb” helyzet.

Dragneának köszönhetően van kormányunk

Ugyancsak Ponta és Tăriceanu támogatta nagyon hevesen egy bizalmatlansági indítvány benyújtását és a Cioloş-kormány megbuktatását a helyhatósági választás után – a technokraták alkalmatlanságára hivatkozva –, egy hónapja pedig még Dragnea is hajlott erre. A választás után azonban gyorsan meggondolta magát.

Ugyanez a Dragnea tegnap fontosnak tartotta letörni mindazok lendületét, akik egy házi kormányról álmodoztak már azelőtt, hogy az UNPR-vel (Románia Haladásáért Nemzeti Szövetség – a szerk.) és az ALDE-val (Liberálisok és Demokraták Szövetsége –a szerk.) megkezdenék a vonatkozó tárgyalásokat. Dragnea a „politikai és gazdasági instabilitásra” hivatkozott, valamint arra, hogy semmilyen politikai haszon nem származik ebből, tekintettel arra, hogy ez csak egy hónappal hozná előre a választást, amennyiben előrehozottra kerülne sor. Persze, Dragnea számítása csak akkor lenne érvényes, ha Johannis elnök elutasítaná egy PSD-s kormányfő kinevezését, ami egyáltalán nem annyira biztos, ahogy ő arról a pártját és a partnereit meg akarja győzni. Minthogy azt sem hisszük, hogy tényleg az ország politikai és gazdasági stabilitásáról lenne szó. Dragnea számítása azt jelezheti, hogy egy ilyen agresszív lépés haszna kisebb lenne az áránál. Végül is olyan erős szövetségesekkel a kormányban, mint Dîncu és Tobă, Dragnea semmit sem kockáztat a választás megszervezését illetően, ugyanakkor nyereségként könyvelheti el egy olyan felelősségteljes vezető imázsát, aki tiszteletben tartja a demokratikus játékszabályokat és nem ugrik át szakaszokat, hogy hatalomra jusson.

Mi az ára?

Hirdetés

Van-e Liviu Dragneának valamilyen célja ezzel a színeváltozással, mellyel bárdolatlan helyi kiskirályból felelős nemzeti vezetővé vedlik át? Kétségtelen, hogy egyik célja éppen a tiszteletreméltóság megszerzése, annak ellenére, hogy választási csalásért van egy felfüggesztett börtönbüntetése. Elődje alig néhány hónap alatt rombolta le súlyos összegekért megvásárolt és lobbicégek által kemény munkával kialakított tiszteletreméltóságát Amerikában és Európában. Dragnea hazai európai elismerést és nemzetközi tiszteletet akar és a felelős vezetői imázsban bízik, szembeállítva magát a felelőtlen Pontával. Ebben a fényben kell megítélni a PSD-s vezető látogatását az Erzsébet-palotában, hogy a „királyi ház jövőjéről” tárgyaljon. Hacsak a királyi ház nem tud valamit a majdani kormányról, amit mi nem.

Másrészt a DNA lépcsőin tett hétfői nyilatkozata, amelyikben „bilincs vagy kenyér”-ről beszélt, cinikus alkura buzdításnak tűnik és figyelmeztetésnek, de nem a románoknak, hanem magának a DNA-nak címezve. Felhívás, hogy húzzon meg egy demarkációs vonalat egy mindenki számára elfogadható szinten, mert különben…

Harmadsorban egyetlen PSD-s vezető sem képes túl sokáig túlélni az ellenzéki párt árnyékvezetőjeként. Ezt a kegyetlen leckét kellett megtanulnia Mircea Geoanănak is, akit gyorsan levetettek a fedélzetről, hiába dünnyögte, mint Lefter Popescu, hogy megnyerte a választást. Dragnea arra készül, hogy a PSD-vel megnyeri a választást és már most építi a megkerülhetetlen vezetői, jövendőbeli miniszterelnöki és – két év múlva – államelnöki imázsát. Végső soron az egyetlen eddigi PSD-s elnök Ion Iliescu volt és ez jó régen történt, olyan korszakban, amire a most szavazó fiatalok már nem is emlékeznek. Dragneának ez az új, börtönre ítélt, de mégis számba vehető jó fiúi személyisége hasonlít a legjobban a Ion Iliescu által hátrahagyott mítoszra.

 

A címet a szerkesztőség adta.

Hirdetés