A román tévénézők jogai is sérülnek

Senkinek se jó, ahogy az idei labdarúgó Eb közvetítési jogai szétszóródtak Romániában. Kivéve a Telekomnak, amely így szerezne előfizetőket.
Hirdetés
A román médiahatóság magyar tagja szerint a labdarúgó Európa Bajnokság (Eb) romániai közvetítése sérti a román állampolgároknak azt a jogát, hogy egy kiemelten fontosnak minősített esemény közvetítését követhessék.
 
Turos Lóránd, a romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) magyar tagja az MTI-nek elmondta, vitát kezdeményezett a testületben az Eb romániai közvetítési jogairól.
 

A pénzügyi válságba jutott közszolgálati televízió ugyanis nem vásárolta meg az Eb közvetítési jogát,

 
és a helyébe lépő kereskedelmi csatornák csak részben pótolják a hiányt. A valamennyi kábelszolgáltató által továbbított ProTV csak a román válogatott mérkőzéseinek, valamint a késő esti mérkőzések élő közvetítési jogát vásárolta meg. (A közvetítés részlegességét ügyesen fedi el a tévé által választott Eb-szlogen: Toată România vede România, vagyis: Egész Románia látja Romániát.)
 
Az Eb délutáni mérkőzéseit élőben közvetítő Dolce Sport csatorna műsorait csak a Telekom Románia televíziós vagy internetes szolgáltatásainak az előfizetői láthatják. Ennek a cégnek kevesebb mint 30 százalékos a részesedése a romániai piacon.
 
Turos Lóránd a román médiatörvényt idézte, mely szerint a kiemelten fontos események közvetítésében nem kaphat kizárólagosságot olyan csatorna, amelyik megfosztja a román tévénézők jelentős hányadát a közvetítés nézésének a lehetőségétől. Hozzátette, a román kormány határozata szerint a labdarúgó Eb is ilyen, és a nézők legkevesebb 70 százaléka számára kell elérhetővé tenni. 
 
„A Dolce sportcsatornát működtető Telekom Románia nem azért vásárolta meg a közvetítési jogokat, hogy reklámbevételekre tegyen szert, hanem azért, hogy kizárólagossága révén előfizetőket szerezzen” – vélte. 
 
A CNA ennek ellenére eszköztelennek bizonyult a helyzet orvoslásához, mert a médiatörvény nem szab meg szankciót azok a cégek számára, amelyek megsértik ezt az előírást. Ezért az ügyet kedden megvizsgáló tanács a Versenytanácshoz utalta át az ügyet. A versenytanács azt vizsgálhatja, hogy  

az Eb közvetítésére jogot vásárolt csatorna visszaélt-e piaci helyzetével.

 
A kizárólagos közvetítési jogok az erdélyi magyarokat is sújtják. Az M4 sportcsatorna franciaországi élő közvetítései a szerzői jogi korlátozások miatt Romániában nem nézhetők. Az élő közvetítések idején a képernyőn a következő felirat jelenik meg magyar és angol nyelven: „Szerzői jogi korlátozások miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”. 
 
A korlátozások miatt az M1 aktuális csatorna hírei is csak megszakításokkal nézhetők. 
 
A szerdai Ausztria-Magyarország mérkőzés idején azonban nem volt korlátozás. 
 
Ugyanakkor a szlovák STV élő közvetítései a franciaországi labdarúgó Eb-ről korlátozások nélkül követhetők a román kábelszolgáltatók közvetítésében.

Hirdetés