Kolozsvár sem úszta meg a kiadós esőzés miatti fennakadásokat

Elárasztott utcák és háztartások, elsodort személygépjárművek, a lezúdult eső miatt keletkezett folyamokban kajakozók – országos körkép az alig fél napon át tartó esőzés után.
Hirdetés

Saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy mekkora káoszt képes okozni az alig fél napon át tartó esőzés Kolozsvár utcáin, és akarva akaratlanul adódik a kérdés: mi lett volna, ha mondjuk kétszer ennyi eső zúdul a városra? Meglehet, a hasonló esetekre felkészülve érdemes a zsúfolt tömegközlekedési eszközök és a reménytelenül elérhetetlen taxik helyett beszereznünk egy olyan kajakot, amilyenen a Hajnal negyedben az Outdoor4U fiataljai „közlekedtek” ma. Sőt, az ideális az lenne, ha maga az önkormányzat szerezne be hasonló járműveket, ha már úgyis a Szamos hajózhatóvá tételében gondolkodnak.

Fotó: Ziar de Cluj

A viccet félretéve komoly áradásokat okozott Erdély-szerte, de a Regátban is az egyáltalán nem hirtelenül jött, de tartós esőzés. Kolozsváron a Monostor negyed „aljában”, a város Szászfenes felőli bejáratánál másfél méteres esővíz gyűlt össze, személygépjárművel nehezen lehetett áthaladni, ezért több tíz kilométeres sor alakult ki. Említésre méltó, hogy itt kisebb esőzések alkalmával is hasonló „mesterséges tó” alakul ki. Állt a víz a belváros több utcájában, de a Kerekdombon, a Hajnal, illetve a Dónát negyedben is, de nem kímélte az ár az egyes háztartásokat sem.

Szerte Székelyföldön megemelkedett a folyók, patakok, vízszintje és vízhozama, Székelyszenterzsébeten a házakba is betört az ár,a Bákó megyei Kománfalván 12 családot kellett kitelepíteni földcsuszamlás miatt. Krajován hétfőn okozott fennakadást azidőjárás: két óra alatt mintegy 20 l/négyzetméter eső esett. A kereszteződésekben egy méteres víz gátolta a gépjárművek haladását. Több sofőr az autójában rekedt, az autóbuszokat pedig az utasoknak kellett megtolniuk.

Hirdetés

Szatmár megyében Középhomoródot Alsóhomoróddal összekötő DJ193A jelzésű megyei utat borította el a víz, körülbelül egy órán át járhatatlan volt az út.

Kedden vörös jelzésű árvízriadót rendelt el az országos hidrológiai intézet Temes megyére a Berzava folyó áradása miatt, és narancssárgát Szilágy, Bihar, Arad, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény megyékre.

Hirdetés