Katedrálisban esküdne a cellában választást nyerő Cherecheş

Hétfőn sem engedték ki a vizsgálati fogságból, nehéz lesz így letenni a hivatali esküt.
Hirdetés
Azt kérvényezte Nagybánya újraválasztott polgármestere a máramarosi ortodox püspökségtől, hogy katedrálisban és vasárnap tehesse le a hivatali esküt a nagybányaiak előtt.
 
Cătălin Cherecheş április 27. óta van vizsgálati fogságban, mivel tettenérték megvesztegetés elfogadása közben. Hiába kérvényezte, se a kampány időszaka alatt, se a választáskor nem helyezték óvadék ellenében szabadlábra, a máramarosi törvényszék június hetedikei ítéletét pedig a kolozsvári ítélőtábla ma megerősítette. 
 
A városvezetőt a DNA sem tudta megbuktatni: az előzetes letartóztatás és annak oka ellenére a június 5-i polgármesterválasztáson több mint 70 százalékos többséggel választották újra Cătălin Cherecheşt. A polgármestert jelenleg a szamosújvári börtönben tartják fogva, fogvatartásának körülményeire nem panaszkodik, de panaszt emelt a strasbourgi emberjogi bíróságon amiatt, hogy szerinte visszaéltek az előzetes letartóztatással vele szemben.
 
Ügyvédei hétfőn azt is érvként hozták fel a szabadlábra helyezési kérelmének tárgyalásán, hogy több mint 32 ezer szavazó bizalmát bírja, mivel az alapfokú ítéletet a vizsgálati fogság meghosszabbításáról a bíróság a közvélemény bizonytalanságával indokolta.

Hirdetés