Ördögűzés Lyonban: megverték a belgákat az olaszok

Taktikus és hatékony védekezés, villámgyors kontrák, a kapu előtt tanácstalan belgák – íme, egy szokványos olasz győzelem receptje.
Hirdetés

A titkos esélyes az állandó esélyes ellen – azaz a belgák az olaszokkal küzdöttek meg az Európa-bajnokság E csoportjának hétfő késő esti mérkőzésén, és meg kell mondanunk: a belgák ezúttal ügyesen titkolták, hogy esélyesek lehetnek a végső győzelemre.

Az olasz válogatott viszont igazi olaszos stílusban, de megérdemelten aratott 2-0-s győzelmet.

A mérkőzés elején a belgák támadtak először, de az olaszok nem húzódtak teljesen hátra bunkerezni, ők is tetszetős támadásokat vezettek.

Az első kapura lövés a belgáké volt: egy támadás végén Nainggolan bombázta rá laposan, de Buffon szépen vetődve, jó reflexszel hárított. A továbbiakban

az olaszok hagyták, hogy a Vörös Ördögök kezdeményezzenek,

az azzurrik nagyjából a félpálya magasságában azonban azonnal megpróbáltak labdát szerezni, és szakszerűen szűrték a támadásokat, hogy aztán jó olasz szokás szerint megpróbálják lekontrázni ellenfelüket.

Egy ilyen végén Pelle küldte rá a hosszú sarokra, de a labda jóval elkerülte a kaput. Igazi gólveszélyt egyik csapat sem tudott jelenteni, mindkét oldal taktikusan és olajozottan működött.

Egészen a 32. percig, amikor Bonucci ívelte előre a labdát a belga tizenhatos előtt váró Giaccherininek, aki a leshatárról kiugorva lehagyta a védőjét, és betekerte Courtois mellett a hosszú alsóba.

 

 

Az olaszok vérszemet kaptak: előbb Candreva tornáztatta meg Courtois-t, majd Pelle fejelt kevéssel a kapu mellé.

A belgák elkezdtek hajtani az egyenlítő gólért, ám próbálkozásaik rendre elhaltak a rutinosan romboló olasz védelmen.

A második félidő is hasonlóan kezdődött: a belgák mérsékelten ötletes támadásokat vezettek, amelyeket az olaszok könnyedén hárítottak.

A legnagyobb helyzet Lukaku előtt adódott, aki egy kontra után már csak Buffonnal állt szemben, de a hosszú felső mellé pörgetett.

A játék képe a meccs utolsó húsz percére sem sokat változott, a belgák megpróbáltak küzdeni az egyenlítésért, az olaszok viszont inkább több ízben is sárgát érően szabálytalankodtak, hogy megakasszák a belga akciókat.
Origi és Fellaini is egyenlíthetett volna – ehelyett a hosszabbításban egy sakk-mattig kijátszott kontra végén Pelle duplázta meg az olasz előnyt, bebiztosítva a megérdemelt olasz győzelmet.

 

 

E csoport, 1. forduló:
Olaszország-Belgium 2-0 (1-0)
Lyon, Stade de Lyon, 55 408 néző, v.: Mark Clattenburg (angol)
gólszerzők: Giaccherini (32.), Pelle (90+2.)
sárga lap: Chiellini (65.), Éder (75.), Bonucci (78.), Motta (84.), illetve Vertonghen (90+2.)
Olaszország:
Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, De Rossi (Motta 78.), Giaccherini, Darmian (De Sciglio 59.) – Pelle, Éder (Immobile 75.)
Belgium:
Courtois – Ciman (Carrasco 75.), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan (Mertens 62.), Witsel – De Bruyne, Fellaini, Hazard – Lukaku (Origi 73.)
Eredmények, E csoport:
1. forduló:
Írország-Svédország 1-1 (0-0)
Olaszország-Belgium 2-0 (1-0)
A csoport állása: 1. Olaszország 3 pont, 2. Svédország és Írország 1-1 (1-1), 4. Belgium 0

 

Nem bírtak Ibráék az írekkel

Az Európa-bajnokság egyik legjobb meccsét hozta az E csoport hétfő esti, Írország és Svédország közötti összecsapása. Az egyik legnagyobb világsztárt, Zlatan Ibrahimovicot soraik között tudó svédek nemigen tudtak mit kezdeni a lelkesen és néha jól is játszó írekkel, így végül 1-1-es döntetlennel végződött a néhol jó iramú és látványos, de hibák tarkította összecsapás.

Talán nem meglepő, hogy Ibrahimovicék kezdték aktívabban a meccset, jobban tartották a labdát, és megpróbálták nyomás alá helyezni az ír kaput, de az első helyzet mégis a svéd kapu előtt adódott: egy kontra végén Hendrick eresztett el bődületes lövést, amelyet Isakssonnak kellett bravúrral védenie.

Aztán megint csak a svéd kapu előtt alakult ki helyzet: egy szöglet után az öt és felesen álló O’Shea elé vágódott a labda, ám nem tudta elérni, így ez is a kihagyott ziccerek számát növelte.

A továbbiakban sem lehetett azt mondani, hogy a svédek fölénye nyomasztóvá vált volna, sőt: nem tudták beszorítani az íreket, akik számos, többé-kevésbé veszélyes támadást vezettek. Az egyik végén Brady bombázott kevéssel a svéd kapu fölé, majd Hendrick találta el a felső lécet.

Bár a hivatalos meccsstatisztikák

a svédeknek kedveztek – többet birtokolták a labdát és többet is passzoltak –, ez a játék képén annyira nem látszott: a félidő végén is az írek voltak agilisabbak, míg Ibrahimovicék meglehetősen sótlanul játszottak, így a fordulás előtt maradt a gól nélküli állás.

Ha pedig egy üzlet beindul, akkor nincs miért változtatni: a második félidőben folytatódtak az ír rohamok, Hendrick bombáját Isaksson még megfogta, de a 48. percben a svéd kapusnak már maga mögül kellett kihalásznia a labdát.

Coleman cselezte be magát a svéd 16-os bal oldalán, majd átívelt a jobb oldalra Hoolahannak, aki jobbal kapásból a hálóba vágta a lasztit.

 

 

A svédek becsületére legyen mondva, hogy nem fagyasztotta le őket a bekapott gól, sőt: szinte fél percenként forgott veszélyben az ír kapu, és Randolphnak is ziccert kellett hárítania.

Hirdetés

Erik Hamrén svéd szövetségi kapitány cserével próbált erősíteni – Berg helyett Guidettit küldte be –, de a skandinávok enélkül is folyamatosan támadtak.

A 72. percben ez végül meghozta az egyenlítést: Ibrahimovic vitte le a bal oldalon az alapvonalig a labdát, a beadást pedig a menteni akaró Clark védhetetlenül fejelte a saját kapujába.

 

 

Az egyenlítés ismét felpörgette az íreket, akik újra elkezdtek támadni – a támadások támogatására Martin O’Neill beküldte a veterán Robbie Keane-t is. Csodát azonban már nem tudott tenni, mint ahogy a másik oldal „csodafelelőse”, Ibra sem, így maradt az 1-1. Ami abban a csoportban, ahol még a belgák és az olaszok vannak ott, nem igazán jó egyik csapatnak sem.

 

E csoport, 1. forduló:
Írország-Svédország 1-1 (0-0)
Saint-Denis, Stade de France, 73 419 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
gólszerzők: Hoolahan (48.), illetve Clark (71. öngól)
sárga lap: McCarthy (43.), Whelan (77.), illetve Lindelöf (61.)
 
Írország:
Randolph – Coleman, O’Shea, Clark, Brady – McCarthy (McGeady 85.), Whelan, Hendrick – Hoolahan (Keane 78.), – Walters (McClean 64.), Long
Svédország:
Isaksson – Lustig (Johansson 45.), M. Olsson, Granqvist, Lindelöf – S. Larsson, Lewicki (Ekdal 86.), Källström, Forsberg – Berg (Guidetti, 59.), Ibrahimovic

 

Nyögve nyertek a spanyolok

Majdnem beletört a címvédő spanyol válogatott bicskája a csehekbe a franciaországi Európa-bajnokság első hétfői meccsén a D csoportban. Az ibériaiak végigtámadták a mérkőzést, de a cseheknek majdnem bejött a bunkerfoci – csak a végén sikerült Iniestáéknak begyötörniük az 1-0-ás győzelmet jelentő gólt.

A mérkőzés elején a spanyolok voltak aktívabbak. Vicente del Bosque tanítványai a védjegyükké vált gyors, sokpasszos játékot játszották, a csehek jórészt a védekezésre,

a spanyolok játékának rombolására koncentráltak.

Az első komolyabb helyzetre negyed órát kellett várni: Silva jobboldali beadását Morata az öt és feles vonaláról pöckölte kapura, de Cech a helyén volt, és gond nélkül begyűjtötte. Majd újabb közel negyed óra elteltével Morata tornáztatta meg Cecht egy távoli, lapos lövéssel, a csehek klasszis kapusa azonban ezúttal is bravúrral védett.

A spanyolok egyre többet birtokolták a labdát, és valósággal tábort vertek a cseh kapu előtt, azonban a jól tömörülő cseh védelmen nem tudtak keresztül jutni, vagy ha sikerült átlőni a védelmet, mint Jordi Albának a félidő vége felé, akkor ismét csak Cech hárított. A csehek először a 45. percben veszélyeztettek, de Necid lövését De Gea megfogta. Így aztán félidőben 0-0-ás állásnál vonultak öltözőbe a csapatok.

A második félidőben a spanyolok nekiestek a cseheknek: előbb Morata passzából Fabregas szerezhetett volna gólt, de Hubnik szögletre pöccintett előle, majd egy kavarodás után Ramos közeli lövése sem talált utat a háló felé.

A kezdeti tűzijáték eredménytelensége után

a spanyolok valamelyest visszavettek az iramból, de továbbra is ők támadtak többet. Mégis a csehek jártak közelebb a gólszerzéshez: egy jól beívelt szabadrúgást követően Hubnik lőtte rá kilenc méterről, de a spanyol hálóőr a helyén volt.

A csehek vérszemet kaptak, rövid időre beszorították a spanyolokat a kapu elé, majd Krejci beadása nyomán Gebre Selassie fejelt kapura – De Gea verve volt, de Fabregas az utolsó pillanatban, kevéssel a gólvonal elől kivágta a labdát.

Aztán ismét a spanyolok percei következtek, de Jordi Alba és Silva sem talált be, majd Aduríz ollózott látványosan mellé – ráadásul leshelyzetből. A majdnem gólszerzőkhöz Thiago is csatlakozott, aki szép passzjáték után már jóformán négy méterre volt a kaputól, szemtől szembe Cehchhel, amikor az utolsó pillanatban tisztáztak előle.

A 87. percben aztán végül siker koronázta a spanyolok szenvedéseit: Iniesta kanyarított a kapu elé a tizenhatos bal sarkáról, a berobbanó Piqué pedig fejjel zúdította a labdát Cech hálójába.

 

 

A végén Darida tizenkét méterről, oldalról bombázhatta rá, azonban de Gea védése megakadályozta az egyenlítést.

A mérkőzést a végig jobban és támadóbb szellemben játszó csapat nyerte meg, de egy, a cseheknél keményebb ellenféllel komolyabban is meggyűlhet a bajuk.

 

D csoport, 1. forduló:
Spanyolország-Csehország 1-0 (0-0)

Toulouse, Stadium de Toulouse, 29 400 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gól: Piqué (87.)
sárga lap: Limbersky (61.)

Spanyolország:
De Gea – Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Fabregás (Thiago Alcántara, 70.), Busquets, Iniesta – David Silva, Morata (Aduriz, 62.), Nolito (Pedro, 82.)
Csehország:
Cech – Kaderábek, Sivok, Hubník, Limbersky – Darida, Plasil – Gebre Selassie (Sural, 86.), Rosicky (Pavelka, 88.), Krejci – Necid (Lafata, 75.)

Eredmények, D csoport:
1. forduló:
Spanyolország-Csehország 1-0 (0-0)
vasárnap játszották:
Horvátország-Törökország 1-0 (1-0)
A csoport állása: 1. Horvátország és Spanyolország 3-3 pont (1-0), 3. Csehország és Törökország 0-0 (0-1)
 

 

Hirdetés