Rácz Norbert unitárius lelkész | Fotó: SzabóTünde
Egyház, több kapu
szabot
2016. június 13. hétfő, 19:31
És ajtót is nyitnak rájuk: mit jelent a melegházasság, az európaiság vagy a román-magyar együttélés? Nem az észt vagy az isten személyét osztják, hanem a vitakultúrát.
Idén az aktuálisan forró témákkal, nem kulturális és vallási örökségük tárgyi emlékeivel nyitják magukra a kapukat a kolozsvári unitárius szervezetek. 
 
A szerdától vasárnapig zajló, negyedik Nyitott kapukon az eddig is népszerű programok (gyermekfoglalkozások, koncertek, borkóstoló) mellett három három érzékeny témát boncolgatnak, sorolta ma Rácz Norbert unitárius lelkész, főszervező a laza ebédelizéssel egybekötött eseményajánló sajtótájékoztatón:
 1. Mit értünk azon, hogy meg kell védenünk európai értékeinket, amikor ezt hangoztatjuk – manapság főleg a migránskérdés kapcsán? Kolumbán Gábor, az unitárius egyház korábbi főgondnoka és Egyed Péter filozófus Európai érték(t)rendek című beszélgetését Farkas Emőd jelenlegi főgondnok moderálja csütörtökön délután hattól a belvárosi unitárius egyházközség tanácstermében.
 2. Szeretni szabad!? címmel a melegházasságról indít beszélgetést Gyerő Dávid, az unitárius egyház jegyzője, az egyetlen olyan erdélyi magyar egyházi személy, aki nyilvánosan kiállt a polgári melegházasság mellett, amikor a Romániában egyébként is tilos házasodási forma alkotmányos tiltásáért folytatott heves aláírásgyűjtést úgy a román ortodox egyház, mint az erdélyi református egyház. A beszélgetés helyszíne ugyancsak a belvárosi unitárius egyházközség tanácsterme, péntek délután hattól zajlik.
 3. Van-e lehetőség méltányos román-magyar együttélésre, vagy csak az uralkodás, befolyásolás, manipulálás az, ami működik? A kérdést több program is felveti: szombaton a bukaresti Sound kórus előadása, amely román és magyar kötődésű műveket egyaránt műsoron tart, vagy a sepsiszentgyörgyi Osonó színházműhely különböző etnikumú fiatalok együttélését feszegető Piknik egy japán szőnyegen című előadása este héttől, amely tervezetten csap át kötetlen beszélgetésbe.
A három téma erősen megosztó, mégis felületesen jelenik meg a közbeszédben. A beszélgetések célja nem az, hogy megmondják nekünk a tuti frankót, hogy megtudjuk, mi az unitárius egyház álláspontja ezekben a közéleti kérdésekben, mert ilyen nincs is – hangsúlyozta Rácz Norbert. Jó és tartalmas beszélgetés a cél, ahol inkább a polarizáltság, mintsem egyetlen álláspont fog vélhetőleg tisztázódni, és ahol mindenkinek alkalma lesz alkata, világnézete alapján választani a minél racionálisabb érvelések közül, amelyek alátámasztják az ellentétes álláspontokat, hiszen ezek a viták még korántsem jutottak nyugvópontra.
 
A Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál programkínálatának zöme viszont messze nem ilyen konfliktusos, és felekezettől függetlenül bárkit szívesen látnak rajtuk: 
 • nyitva lesz és megtekinthető a belvárosi templom minden hétköznap déltől, vasárnap 11-től istentisztelet, 12-től közös ebéd a templom udvarán;
 • délutánonként kézműves foglalkozásokkal kötik le a gyerekeket;
 • csütörtökön a várost, pénteken a Házsongárd temetőt mutatják meg unitárius szemmel (mindkét sétát Korodi Alpár történelemtanár vezeti délután öttől, a városséta a ferences templomtól indul, és érinti azt a 14. századi lakóházat, amelyet az egyház most újít fel régészeti és művészettörténeti kutatások után);
 • idén az Orizont című fimet vetítik csütörtökön fél nyolctól a JZSUK Felvinczi György dísztermében,
 • a Figula pincészet hat borát Illyés Sándor, a Borsarock tulajdonosa mutatja be a Culina Nostra bisztróban péntek este fél nyolctól.
 
A zenemenü legalább olyan erős, mint amilyen változatos:
 • szerdán négytől népdaléneklő vetélkedő JZSUK Orpheus termében,
 • csütörtökön öttől az Egyesült Államokbeli Tree of Life kórus énekel,
 • szombaton öttől a bukaresti Sound kórus lép fel a belvárosi templomban,
 • szombaton hattól templomkerti muzsikát hallgathatunk,
 • vasárnap hattól Laczkó Vass Róbert énekel kortárs erdélyi verseket Szép András zongorajátékára Az indiánok nem hagynak cserben minket... címmel,
 • héttől a kolozsvári Whisperblast, majd a magyarországi Punnany Massif koncertezik a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán.
 
A Nyitott kapuk egyik legszimpatikusabb vonása, hogy bár kolozsvári és többnapos, többhelyszínes rendezvény, amelyre tavaly mintegy 1500 - 2000 személy látogatott el, a helyi divattal ellentétben mégsem nevezi magát fesztiválnak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15697
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.
Mégsem lesz egyforma kockák halmaza a Pece-parti Párizs?
Lehűlés és felmelegedés váltogatja egymást, de egy szaharai porfelhő is beköszön.