Rácz Norbert unitárius lelkész | Fotó: SzabóTünde
Egyház, több kapu
szabot
2016. június 13. hétfő, 19:31
És ajtót is nyitnak rájuk: mit jelent a melegházasság, az európaiság vagy a román-magyar együttélés? Nem az észt vagy az isten személyét osztják, hanem a vitakultúrát.
Idén az aktuálisan forró témákkal, nem kulturális és vallási örökségük tárgyi emlékeivel nyitják magukra a kapukat a kolozsvári unitárius szervezetek. 
 
A szerdától vasárnapig zajló, negyedik Nyitott kapukon az eddig is népszerű programok (gyermekfoglalkozások, koncertek, borkóstoló) mellett három három érzékeny témát boncolgatnak, sorolta ma Rácz Norbert unitárius lelkész, főszervező a laza ebédelizéssel egybekötött eseményajánló sajtótájékoztatón:
 1. Mit értünk azon, hogy meg kell védenünk európai értékeinket, amikor ezt hangoztatjuk – manapság főleg a migránskérdés kapcsán? Kolumbán Gábor, az unitárius egyház korábbi főgondnoka és Egyed Péter filozófus Európai érték(t)rendek című beszélgetését Farkas Emőd jelenlegi főgondnok moderálja csütörtökön délután hattól a belvárosi unitárius egyházközség tanácstermében.
 2. Szeretni szabad!? címmel a melegházasságról indít beszélgetést Gyerő Dávid, az unitárius egyház jegyzője, az egyetlen olyan erdélyi magyar egyházi személy, aki nyilvánosan kiállt a polgári melegházasság mellett, amikor a Romániában egyébként is tilos házasodási forma alkotmányos tiltásáért folytatott heves aláírásgyűjtést úgy a román ortodox egyház, mint az erdélyi református egyház. A beszélgetés helyszíne ugyancsak a belvárosi unitárius egyházközség tanácsterme, péntek délután hattól zajlik.
 3. Van-e lehetőség méltányos román-magyar együttélésre, vagy csak az uralkodás, befolyásolás, manipulálás az, ami működik? A kérdést több program is felveti: szombaton a bukaresti Sound kórus előadása, amely román és magyar kötődésű műveket egyaránt műsoron tart, vagy a sepsiszentgyörgyi Osonó színházműhely különböző etnikumú fiatalok együttélését feszegető Piknik egy japán szőnyegen című előadása este héttől, amely tervezetten csap át kötetlen beszélgetésbe.
A három téma erősen megosztó, mégis felületesen jelenik meg a közbeszédben. A beszélgetések célja nem az, hogy megmondják nekünk a tuti frankót, hogy megtudjuk, mi az unitárius egyház álláspontja ezekben a közéleti kérdésekben, mert ilyen nincs is – hangsúlyozta Rácz Norbert. Jó és tartalmas beszélgetés a cél, ahol inkább a polarizáltság, mintsem egyetlen álláspont fog vélhetőleg tisztázódni, és ahol mindenkinek alkalma lesz alkata, világnézete alapján választani a minél racionálisabb érvelések közül, amelyek alátámasztják az ellentétes álláspontokat, hiszen ezek a viták még korántsem jutottak nyugvópontra.
 
A Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál programkínálatának zöme viszont messze nem ilyen konfliktusos, és felekezettől függetlenül bárkit szívesen látnak rajtuk: 
 • nyitva lesz és megtekinthető a belvárosi templom minden hétköznap déltől, vasárnap 11-től istentisztelet, 12-től közös ebéd a templom udvarán;
 • délutánonként kézműves foglalkozásokkal kötik le a gyerekeket;
 • csütörtökön a várost, pénteken a Házsongárd temetőt mutatják meg unitárius szemmel (mindkét sétát Korodi Alpár történelemtanár vezeti délután öttől, a városséta a ferences templomtól indul, és érinti azt a 14. századi lakóházat, amelyet az egyház most újít fel régészeti és művészettörténeti kutatások után);
 • idén az Orizont című fimet vetítik csütörtökön fél nyolctól a JZSUK Felvinczi György dísztermében,
 • a Figula pincészet hat borát Illyés Sándor, a Borsarock tulajdonosa mutatja be a Culina Nostra bisztróban péntek este fél nyolctól.
 
A zenemenü legalább olyan erős, mint amilyen változatos:
 • szerdán négytől népdaléneklő vetélkedő JZSUK Orpheus termében,
 • csütörtökön öttől az Egyesült Államokbeli Tree of Life kórus énekel,
 • szombaton öttől a bukaresti Sound kórus lép fel a belvárosi templomban,
 • szombaton hattól templomkerti muzsikát hallgathatunk,
 • vasárnap hattól Laczkó Vass Róbert énekel kortárs erdélyi verseket Szép András zongorajátékára Az indiánok nem hagynak cserben minket... címmel,
 • héttől a kolozsvári Whisperblast, majd a magyarországi Punnany Massif koncertezik a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán.
 
A Nyitott kapuk egyik legszimpatikusabb vonása, hogy bár kolozsvári és többnapos, többhelyszínes rendezvény, amelyre tavaly mintegy 1500 - 2000 személy látogatott el, a helyi divattal ellentétben mégsem nevezi magát fesztiválnak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15697
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.