Nyitott témákkal kopogtatnak az unitáriusok

És ajtót is nyitnak rájuk: mit jelent a melegházasság, az európaiság vagy a román-magyar együttélés? Nem az észt vagy az isten személyét osztják, hanem a vitakultúrát.
Hirdetés
Idén az aktuálisan forró témákkal, nem kulturális és vallási örökségük tárgyi emlékeivel nyitják magukra a kapukat a kolozsvári unitárius szervezetek. 
 
A szerdától vasárnapig zajló, negyedik Nyitott kapukon az eddig is népszerű programok (gyermekfoglalkozások, koncertek, borkóstoló) mellett három három érzékeny témát boncolgatnak, sorolta ma Rácz Norbert unitárius lelkész, főszervező a laza ebédelizéssel egybekötött eseményajánló sajtótájékoztatón:
  1. Mit értünk azon, hogy meg kell védenünk európai értékeinket, amikor ezt hangoztatjuk – manapság főleg a migránskérdés kapcsán? Kolumbán Gábor, az unitárius egyház korábbi főgondnoka és Egyed Péter filozófus Európai érték(t)rendek című beszélgetését Farkas Emőd jelenlegi főgondnok moderálja csütörtökön délután hattól a belvárosi unitárius egyházközség tanácstermében.
  2. Szeretni szabad!? címmel a melegházasságról indít beszélgetést Gyerő Dávid, az unitárius egyház jegyzője, az egyetlen olyan erdélyi magyar egyházi személy, aki nyilvánosan kiállt a polgári melegházasság mellett, amikor a Romániában egyébként is tilos házasodási forma alkotmányos tiltásáért folytatott heves aláírásgyűjtést úgy a román ortodox egyház, mint az erdélyi református egyház. A beszélgetés helyszíne ugyancsak a belvárosi unitárius egyházközség tanácsterme, péntek délután hattól zajlik.
  3. Van-e lehetőség méltányos román-magyar együttélésre, vagy csak az uralkodás, befolyásolás, manipulálás az, ami működik? A kérdést több program is felveti: szombaton a bukaresti Sound kórus előadása, amely román és magyar kötődésű műveket egyaránt műsoron tart, vagy a sepsiszentgyörgyi Osonó színházműhely különböző etnikumú fiatalok együttélését feszegető Piknik egy japán szőnyegen című előadása este héttől, amely tervezetten csap át kötetlen beszélgetésbe.
A három téma erősen megosztó, mégis felületesen jelenik meg a közbeszédben. A beszélgetések célja nem az, hogy megmondják nekünk a tuti frankót, hogy megtudjuk, mi az unitárius egyház álláspontja ezekben a közéleti kérdésekben, mert ilyen nincs is – hangsúlyozta Rácz Norbert. Jó és tartalmas beszélgetés a cél, ahol inkább a polarizáltság, mintsem egyetlen álláspont fog vélhetőleg tisztázódni, és ahol mindenkinek alkalma lesz alkata, világnézete alapján választani a minél racionálisabb érvelések közül, amelyek alátámasztják az ellentétes álláspontokat, hiszen ezek a viták még korántsem jutottak nyugvópontra.
 
A Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál programkínálatának zöme viszont messze nem ilyen konfliktusos, és felekezettől függetlenül bárkit szívesen látnak rajtuk: 
  • nyitva lesz és megtekinthető a belvárosi templom minden hétköznap déltől, vasárnap 11-től istentisztelet, 12-től közös ebéd a templom udvarán;
  • délutánonként kézműves foglalkozásokkal kötik le a gyerekeket;
  • csütörtökön a várost, pénteken a Házsongárd temetőt mutatják meg unitárius szemmel (mindkét sétát Korodi Alpár történelemtanár vezeti délután öttől, a városséta a ferences templomtól indul, és érinti azt a 14. századi lakóházat, amelyet az egyház most újít fel régészeti és művészettörténeti kutatások után);
  • idén az Orizont című fimet vetítik csütörtökön fél nyolctól a JZSUK Felvinczi György dísztermében,
  • a Figula pincészet hat borát Illyés Sándor, a Borsarock tulajdonosa mutatja be a Culina Nostra bisztróban péntek este fél nyolctól.
 
A zenemenü legalább olyan erős, mint amilyen változatos:
  • szerdán négytől népdaléneklő vetélkedő JZSUK Orpheus termében,
  • csütörtökön öttől az Egyesült Államokbeli Tree of Life kórus énekel,
  • szombaton öttől a bukaresti Sound kórus lép fel a belvárosi templomban,
  • szombaton hattól templomkerti muzsikát hallgathatunk,
  • vasárnap hattól Laczkó Vass Róbert énekel kortárs erdélyi verseket Szép András zongorajátékára Az indiánok nem hagynak cserben minket… címmel,
  • héttől a kolozsvári Whisperblast, majd a magyarországi Punnany Massif koncertezik a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán.
 
A Nyitott kapuk egyik legszimpatikusabb vonása, hogy bár kolozsvári és többnapos, többhelyszínes rendezvény, amelyre tavaly mintegy 1500 – 2000 személy látogatott el, a helyi divattal ellentétben mégsem nevezi magát fesztiválnak.

Hirdetés