Sztrájkolnak a szatmárnémeti közlekedési vállalat alkalmazottai

Béremelést szeretnének.
Hirdetés

Beváltották fenyegetésüket a szatmárnémeti közlekedési vállalat, a Transurban alkalmazottai: sikertelen egyeztetések és egy japán sztrájk után csütörtökön sztrájkba léptek, ami annyit jelent, hogy a buszok nem indultak el. A sofőrök jobb munkakörülményeket, és természetesen nagyobb béreket követelnek.

Ionuț Bujor, a Transurban igazgatója elmondta, egyetlen busz sem indult el reggel, a sztrájk azonban törvénytelen, mert épp csütörtökön készültek aláírni a kollektív munkaszerződést.

Mint elmondta, a sofőrök havi 1400 és 1500 lej közötti összeget keresnek, pótlékokkal együtt, béremelésre azonban jelenleg nincs kerete a cégnek.

A sofőrök követelései: végzettség alapú bérezés, jobb munkakörülmények, 250 lejjel magasabb és a minimálbér-emeléssel egyszerre emelkedő alapfizetés, 800 lejes gyógykezelési utalvány, a szolgálati idő alapján járó pótlék és a jegyellenőrök számára tíz százalékos „stresszpótlék.”

Azt szeretnék, ha a cégnél eltöltött idő után járó többletpénzt már tíz év elteltével is rászámolná a bérekre a cégvezetés, mivel fiatalodott a gárda, egyre kevesebb a veterán sofőr, a mostani, 15 éves szolgálati idő csak papíron létezik, a valóságban alig néhány alkalmazottnak jár. A bérek végzettség alapján történő felszorzását úgy képzeli el a szakszervezet, hogy az alapfizetés csak a képzettség nélküli sofőröknek és műhelyeseknek járjon, 1,2-szer nagyobb bért kapjanak a középiskolai végzettséggel rendelkezők, 1,5-ször nagyobbat a három éves felsőfokú iskolát elvégzettek és kétszereset azok, akiknek felsőfokú végzettségük van.

Hirdetés