Óriási fertőtlenítő-szerződést vizsgálnak Vásárhelyen

A Hexi Pharma-botránynak nincs még vége.
Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium testülete ellenőrzést kezdett hétfőn a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórházban. Azt vizsgálják, hogy az intézmény szabályszerűen vásárolt-e fertőtlenítőszereket.

Konkrétan a legutóbbi három szerződést ellenőrzik, ezeket egyeten napon, 2015 decemberében kötötték, összesen 15 millió lej értékben. A három szerződés közül az egyik mintegy 10 millió lej értékű, ez országos szinten rekordnak számít. Ezt a szerződést az Al Carina kft.-vel kötötte a vásárhelyi kórház, a cég ennek köszönhetően számít a legnagyobb romániai fertőtlenítőszer-beszállítónak (az adatok elérhetők az egészségügyi minisztérium honlapján). A második, a Hexi Pharmával kötött szerződés értéke 4,5 millió lej.

A fertőtlenítőszer-botrány azt követően robbant ki, hogy kiderült: a Hexi Pharma a hatástalanságig hígított termékeket szállított több kórháznak. Dan Condrea, a cég tulajdonosa a múlt héten gyanús körülmények között autóbalesetet szenvedett és meghalt, az ügyben vizsgálat indult. Flori Dinut, a Hexi Pharma igazgatóját a hétvégén helyezték házi őrizetbe, miután eljárás indult ellene 128 rendben elkövetett csalás bűncselekménye miatt.

A Romániában az utóbbi években megnövekedett számú kórházon belüli fertőzéseket szintén a fertőtlenítőszerek minőségének tulajdonítják.

Hirdetés