Újfajta online-vásárlós átverés terjed

Azokat érintheti, akik értékes tárgyakat árulnak az interneten.
Hirdetés

Önmagukat futárnak kiadó csalók vertek át legalább öt személyt Bukarestben. Az új csalási módszerre azt követően derült fény, hogy egy nő árulni kezdte értékes, több mint 2000 lej értékű telefonját egy online hirdetőoldalon, a szélhámosok pedig átverték.

A nő további négy áldozattal vette fel a kapcsolatot, majd a rendőrséghez fordultak. A hatóságok most térfigyelő kamerák képei alapján körözik a csalókat.

A módszer lényege a következő:

A csalók értékes tárgyakra vonatkozó eladási hirdetéseket keresnek, majd felveszik a kapcsolatot az eladó személlyel és jelzik, hogy megvennék a portékát. Amikor az áru elküldése kerül szóba, a csaló felajánlja, hogy ő majd szól egy futárcégnek, amely kézbesíti a csomagot. Az eladó mit sem sejtve átadja az árut a bekopogó álfutárnak, aki aztán lelép a csomaggal.

Hirdetés

Az áldozatok szerint az álfutár céglogós egyenruhában, hamisított igazolvánnyal jelentkezik, ismeri az átvételi eljárásokat, űrlapot tölt ki, aláírat, így az eladó nem gyanakszik semmire.

Egy futárcég biztonsági felelőse szerint úgy előzhető meg a csalás, ha az eladó maga intézi a kézbesítéssel kapcsolatos teendőket. Egy valódi futárnál mindig van kéziszkenner, amivel a küldemény vonalkódját leolvassa és szolgálati igazolványa mellett nem vonakodik megmutatni személyazonossági igazolványát sem.

Hirdetés