Fotó: Szabó Tünde
LLL
pazs
2016. május 23. hétfő, 17:05
… akivel meg lehet állni egy szóra.

Költő, a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, műfordító, alkalmi publicista, Arany János legjobb mai tanítványa és kutatója – ő Lövétei Lázár László, akivel a kolozsvári irodalombarátok május 25-én, szerda este 7-től találkozhatnak a Bulgakov kávéházban.

LLL az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Álljunk meg egy szóra estsorozatának vendégeként érkezik Csíkszentdomokosról a kincses városba, és mint megszokhattuk, László Noémivel beszélget majd.

Néhány száraz információ, a teljesség igénye nélkül: 1972-ben született Lövétén, a kolozsvári bölcsészkaron végzett magyar-román szakon, 1998 óta a Székelyföld szerkesztője, 2011-től főszerkesztője, 2009-ben József Attila-díjat kapott, jelenleg – mint utaltunk rá fentebb – Csíkszentdomokoson él.

Kötetei: A névadás öröme (Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 1997); Távolságtartás (Pro-Print, Csíkszereda, 2000); Két szék között (Kalligram, Pozsony, 2005); Arany versek. Széljegyzetek Arany Jánoshoz (Hargita Kiadó, Csíkszereda, 2009); Árkádia-féle (Erdélyi Híradó – Ráció, Kolozsvár – Budapest, 2009); Zöld (Erdélyi Híradó, Kolozsvár, 2011).

Írt kortárs bukolikus eklogákat, fordított Mircea Cărtărescut, esszékötetet jelentetett meg Arany Jánosról.

Aki még nem találkozott vele, feltétlenül tegye meg. Aki találkozott, az is.

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.