DIICOT: gázvezetéket robbantottak volna a székely „terroristák”

És akad még hasonló hajmeresztő állítás a vádiratban.
Hirdetés

Kemény állításokat fogalmaz meg a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) abban a vádiratban, amelyben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két, terrorcselekmény előkészítésével vádolt  kézdivásárhelyi tagja, Szőcs Zoltán és Beke István bíróság elé állítását indokolja.

A vádirat kiszivárogtatott részleteit a News.ro szerezte meg, és közölt belőle szemelvényeket, amelyekben a két vádlott lehallgatott beszélgetéseinek átiratát is közlik. Az mindazonáltal nem derül ki, hol és milyen kontextusban hangzottak el a nekik tulajdonított mondatok.

A vádirat szerint Bekéék nem csupán Kézdivásárhelyen követtek volna el merényletet, de egyenesen Erdélyen áthaladó gázvezetékeket robbantottak volna fel.

Emellett az ügyészek azt is állítják, hogy a „bomba”, amit tavaly december elsején egy kézdivásárhelyi szemétkukába rejtettek volna, akár halálos is lehetett volna, ugyanis különböző kisebb fémtárgyakat, airsoft-golyókat és szögeket tettek volna bele.

Azzal is vádolják a HVIM-eseket, hogy az Ír Köztársasági Hadsereggel (IRA), a Bolgár Nemzeti Mozgalommal és a Moldovai Nemzeti Demokrata Mozgalommal tartottak kapcsolatot, és Oroszországból próbáltak finanszírozáshoz jutni.

Hirdetés

Mint ismeretes, Beke Istvánt december elsején, Szőcsöt december 29-én vette őrizetbe a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT).

Az ügyészség szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének tagjait, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a Megcsináljuk! kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Hirdetés