Terroristacélpont lehet az Eb román-francia nyitómeccse

Jelenti a német szövetségi rendőrség.
Hirdetés
A nyári labdarúgó Európa-bajnokság franica-román nyitómeccse terrortámadás célpontja lehet – áll a német szövetségi rendőrség jelentésében, amelyet a Bild című német napilap hozott nyilvánosságra csütörtökön. A mérkőzést június 10-én játsszák a párizsi Stade de France-ban, amely novemberben a 130 halálos áldozattal járó merényletek egyik célpontja volt.
 
A német jelentés nem egy konkrét támadás tervét leplezi le, hanem számba veszi azokat a körülményeket, amelyek miatt kiemelt célpont lehet a helyszín és kifejezetten a nyitómeccs, illetve a döntő. Terrorriadó lesz érvényben az egész Eb ideje alatt, június 10. és július 10. között, de nyitómérkőzés és a döntő alatt pedig még magasabb fokozatú lesz a készültség.
 
A jelentés szerint a helyszín azért is fokozottan veszélyes, mert szimbolikus célpontnak számít, nagy körülötte a médiafigyelem, és nagyon sok nézőt, potenciális áldozatot vonz. Az alkalom azért kockázatos, mert épp a franciák játszanak, amely nemzet gyarmattartó múltja és líbiai, szíriai és iraki katonai intervenciói miatt kiemelt célpontja a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek.
 
A tavaly novemberi támadás terve szerint Salah Abdeslam kellett volna felrobbantsa magát a Stade de France-nál, de meggondolta magát, és elmenekült. Négy hónapnyi bújkálás után fogták el Belgiumban. A tavalyi támadások után rendkívüli állapotot vezettek be Franciaországban, amelyet azóta többször is meghosszabbítottak.
  
Az UEFA legalább biztonsági cégek legalább tízezer alkalmazottját akarja az Eb-re küldeni, hogy minden mérkőzést 900 fős biztonsági személyzet felügyeljen.

Hirdetés