Lelőtt román katonák: őrizetben egy gyanúsított

A román védelmi miniszter szerint köze lehet a szombati afganisztáni támadáshoz.
Hirdetés

Zajlik a nyomozás Afganisztánban azon szombati incidens kapcsán, amelyben két fegyveres lelőtt két román katonát, egy harmadikat pedig megsebesített. Mihnea Motoc védelmi miniszter hétfőn közölte: őrizetbe vettek egy gyanúsítottat. Mint megírtuk, két, az afgán rendőrség egyenruháját viselő fegyveres tüzet nyitott Kandahárban a helyi rendőri erőket kiképző román kontingens tagjaira, és kettőt megölt közülük. A román katonák viszonozták a tüzet, és sikerült is végezniük a két támadóval, azok azonban addigra a román kontingens három tagját is megsebesítették, akik közül ketten nem élét túl a támadást.

„Az ilyen típusú veszélyek elleni eljárásokat gyakorlatba ültették, de ezzel együtt, bár a jelenség az elmúlt időszakban vesztett intenzitásából, sőt megszűnt, egy Afganisztánhoz hasonló hadműveleti területen, ahol rendkívül magas a veszélyességi szint, sajnos nem teljes mértékben elkerülhetőek” – fogalmazott a miniszter.

Motoc közölte: az ügyben a román illetékes szervek folytatják a nyomozást, de a szövetségesek, és az afgán hatóságok is szolgálnak információval. A tárcavezető szerint megtörténhet, hogy a támadók nem csupán megtévesztésül viseltek rendőri egyenruhát, hanem valóban az afgán rendőrség tagjai voltak. A lövöldözésben megsérült román katonát egy németországi kórházban ápolják, állapota stabil.

Hirdetés