Tőkés: a korrupt RMDSZ-t megvette a hatalom, a „spágavezér” Biró Zsolttal együtt

Az EMNP-t támogatja az EMNT az idei választásokon.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) támogatja a júniusi önkormányzati, illetve az őszi parlamenti választásokon is – jelentette ki Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke egy pénteken, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón.

Az EMNT 2003-ban a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) együtt az autonómia ügye érdekében jött létre, a Néppártot is ezért hozta létre, így „értelemszerűen” az EMNP-t támogatja a törvényes keretek között – mondta.

A romániai politikában rendszerváltozásra van szükség, a ma is élő posztkommunista rendszert meg kell buktatni. Ezen belül

a romániai magyar politikán belül is rendszerváltozás kell,

mivel az RMDSZ sorozatosan elárulta a magyar közösséget, kulcsfontosságú pillanatokban (NATO-, EU-csatlakozás) „opportunizmussal” támogatta a bukaresti hatalmat, ennek fejében pedig kiegyezett a román politikai osztállyal.

Sándor Krisztina: az EMNT segíti a Néppártot a választásokon

A sajtótájékoztatón jelen levő Sándor Krisztina ügyvezető elnök szerint az EMNT kilenctagú elnökségéből öten az EMNP jelöltjei a helyhatósági választáson, a két szervezet pedig szorosan együttműködik a kampányban is a törvényes keretek között. Az EMNT anyagilag nem támogatja az EMNP kampányát, mivel ez törvénytelen, de személyes átfedések vannak, irodáikat a legtöbb helyen közösen működtetik.

A kiegyezést bizonyítja az is, hogy míg a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hadjáratot indított a korrupció ellen, az igazán nagy magyar korruptakhoz nem nyúl. „Néhányan megpörkölődtek, de nem kerültek vád alá, ebben a kontextusban pedig feltűnő és egyben szomorú, hogy a Bihar megyei RMDSZ korrupcióval gyanúsított vezetői egyre nagyobb szerepet kapnak az országos RMDSZ politikájában” – mondta Tőkés.

Az Átlátszó Erdély oknyomozó anyagaira hivatkozva Tőkés azt mondta: az RMDSZ-t megvásárolta a román hatalom azzal a mintegy 4 millió euróval, amit a magyar közösség kap az államtól évente, és amelyet az RMDSZ teljesen kisajátított magának és pártépítésre, kampányolásra költi, holott „nem illetékes abban, hogy rendelkezzen a magyarság közös pénzével, amelyből minden romániai magyarnak részesülnie kellene”.

Hirdetés

Sajnálatos, hogy ebben a Magyar Polgári Párt (MPP) is cinkosa lett az RMDSZ-nek. Az RMDSZ bekebelezte az MPP-t a „spágakultúra” jegyében,

Biró Zsolt pártelnök pedig „spágavezérként”

szembeköpte az MPP jelszavát, „a választás szabadságát”.

„Négymillió euróért megvették a közösség pásztorait, erre a dâmboviţa-i pásztorságra vágyik az MPP is, a nemzeti egység feláldozásával a pártegység oldalára álltak” – fogalmazott Tőkés László. Szerinte ebben a helyzetben a romániai magyarság egyetlen hiteles képviselője az EMNP, az egyetlen hiteles alternatíva arra, hogy bekövetkezzen a rendszerváltozás.

„Nem vagyunk hajlandók sem az opportunizmusra sem a korrupcióra, mert a cél nem szentesíti az eszközt, haladunk tovább az elkezdett úton, ennek jegyében kezdjük el a választási kampányt” – szögezte le Tőkés.

Hirdetés