Muszlim önkéntesek is segédkeznek a csíksomlyói búcsún

Már meg is érkeztek, de egyelőre „kicsit meg vannak szeppenve” a kulturális különbségek miatt.
Hirdetés

Egészen üdítő hírről számol be a Székelyhon: tizenöt muzulmán vallású, 19 és 22 év közti fiatal érkezett Csíksomlyóra, hogy önkéntes munkával vegyenek részt a közelgő pünkösdi búcsú előkészületeiben.

A fiatalok egy amerikai érdekeltségű katari egyetem, a Carnegie Mellon University hallgatói, és nyolc napra érkeztek Székelyföldre. A csoport összetétele elég sokszínű, hiszen Katarból, Bangladesről, Pakisztánból, Jordániából, Líbiából, Iránból, Marokkóból, Nepálból, az Egyesült Államokból és Kanadából származó diákok is vannak köztük, az egyetlen közös pont az, hogy mindnyájan muszlimok.

Az önkéntesek a Care2Travel nonprofit szervezet koordinálásával kerültek a Szent István Kollégiumhoz – az említett szervezet öt éve működik, Hargita megyét fedi le külföldi önkéntesekkel.

„Azért jöttek ide hozzánk tizenöten, mert meg kívánják ismerni a kultúránkat, szeretnek utazni, segíteni a helyi közösségeken. Kicsit még úgymond meg vannak szeppenve, nagyon sok meglepetés éri őket, ezt úgy nevezném viccesen, hogy kulturális sokk éri őket: nem tudják, hogyan viselkedjenek adott esetekben, hogyan viszonyuljanak az emberekhez, mikor kérjenek elnézést, illik-e megállni egy társaságban és ott beszélgetni, vagy mennyire kell arrébb húzódni” – mondta el a portálnak Kedves Péter, a Care2Travel képviselője. A felkészítésük azonban érkezésük óta tart, már városnéző körutat is tettek Csíkszeredában.

A fiatalok részt vesznek egyebek közt a Barátok Feredőjénél zajló szombati kalákában, a Kis-Somlyó-hegy sípálya melletti részének kitakarításában, a kollégium zöldség- és fűszerkertjében végzendő munkában, és gyermekekkel is foglalkoznak.

Hirdetés