Egyfordulós marad az önkormányzati választás

Az alkotmánybíróság szerint nem ellentétes az alaptörvénnyel, ha nem két fordulóban választunk elöljárókat.
Hirdetés

Egyfordulós marad az önkormányzati választás, miután az alkotmánybíróság tegnap elutasította Liviu Avram, az Adevărul napilap főszerkesztő-helyettesének alkotmányossági kifogását, amelyet az az önkormányzati választási jogszabály kapcsán nyújtott be. A taláros testület egyhangúlag vetette el az újságíró beadványát.

Mint ismeretes, az önkormányzati választás időpontját június ötödikére tűzte ki a kormány.

Avram még a döntés előtt úgy nyilatkozott: azért nyújtotta be az alkotmányossági kifogást, mert álláspontja szerint a jelenlegi, egyfordulós rendszer nem teszi lehetővé a polgárok számára, hogy reprezentatív polgármesterük legyen.

Avram szerint még az sem lett volna probléma, hogy a második fordulóra külön költségvetést kellett volna előirányozni: úgy vélte, ez még mindig kisebb ár, mint hogy nem reprezentatívak a polgármesterek.

Liviu Avramnak úgy sikerült a taláros testület elé vinnie a kérdést, hogy hiányos támogatói listával függetlenként megpályázta Bukarest főpolgármesteri tisztségét, amikor pedig ezt elutasították, alkotmányossági óvást emelt.

Hirdetés

Az újságíró a Bukarestben megkövetelt 18 ezer (a névjegyzékben szereplő választók 1 százaléka) helyett mindössze három támogató aláírással kérte felvételét a főpolgármesteri szavazólapra. Avram arra hivatkozott, hogy a pártbejegyzéshez korábban megkövetelt 25 ezer aláírás is alkotmányellenesnek bizonyult, és emiatt tavaly a parlament olyan párttörvényt hozott, amely alapján most már három választó is alakíthat pártot Romániában.

Az Adevărul újságírója mind az induláshoz szükséges támogatói aláírások mennyiségére, mind pedig a polgármester-választás egyetlen fordulóban való lebonyolítására vonatkozó törvénycikkely ellen alkotmányossági óvást emelt, amelyet szombaton jóváhagyott és alkotmánybírósághoz továbbított a bukaresti törvényszék.

Mint ismeretes, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szintén kétfordulós önkormányzati választást szorgalmazott, azonban Dacian Cioloş miniszterelnök elutasította a kérést, miután a parlamenti pártokkal a témában folytatott egyeztetésen kiderült: a PNL javaslatát nem támogatja a többség.

Hirdetés