A megvizsgált kórházak 5 százaléka használt pancsolt fertőtlenítőt

Az egészségügyi miniszter szerint aggodalomra semmi ok: a betegek nincsenek veszélyben.
Hirdetés

A kórházi fertőtlenítőszerekből vett 3526 minta közül kevesebb mint 5 százalék bizonyult alacsonyabb hatásfokúnak – jelentette be a vizsgálatok eredményeit Patriciu Achimaş Cadariu, aki hangsúlyozta, hogy a betegeknek nem kell a kórházi fertőzésektől tartaniuk.

Az ország összes megyéjét lefedő vizsgálatokat a kórházak és a megyei közegészségügyi hivatalok laborjaiban végezték el. Arról, hogy mely kórházakban találtak felhígított szert, nem beszélhetett a tárcavezető, mivel folyamatban van egy ügyészségi eljárás is. Arról sem nyújtott tájékoztatást, hogy megvizsgálják-e a kórházak közbeszerzési eljárásainak lebonyolítását.

Az egészségügyi minisztérium április 28-án rendelte el a vizsgálatokat azokban a kórházakban, ahol a Hexi Pharma nevű piacvezető cégtől vásároltak fertőtlenítő szereket. A cégről oknyomozó újságírók derítették ki, hogy hígítja a kórházakban használt Suprasept nevű terméket.  

Az ügyben érintett kórházak listáját korábban már közölte a sajtó,a céggel kötött szerződések értékeivel együtt. Több kolozsvári egészségügyi létesítmény is rajta van.

 

Hirdetés