Nő a minimálbér, emberek!

Még két napig kell kibírni a régivel.
Hirdetés

Vasárnaptól csaknem 20 százalékkal nő Romániában a minimálbér a szakszervezetek és a román kormány egyik korábbi megállapodása értelmében.

Romániában jelenleg 1050 lej a bruttó minimálbér, és május 1-jétől ennek értéke 200 lejjel, 1250 lejre emelkedik.

A román kormány tavaly decemberben döntött erről. Akkor a minimálbér emelését májusra halasztották, hiszen a tavaly ősszel leköszönt Ponta-kormány már januártól 1200 lejes minimálbért tervezett. Dacian Cioloș szakértői kormánya azonban májusra tolta ki az intézkedést, mert attól tartott, hogy Románia államháztartási hiánya túllépi a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát. A kormány és a szakszervezetek kompromisszumként végül azt fogadták el, hogy legyen halasztás, de ne 1200 lejre, hanem 1250 lejre emelkedjen májustól a minimálbér.

A növekedés 1,131 millió személyt érint, akiknek zöme a versenyszférában dolgozik. Elemzők szerint főleg azok a vállalatok kényszerülnek béremelésre, amelyek szakképzetlen munkaerőt foglalkoztatnak, így az építőiparban, a mezőgazdaságban és a konfekcióiparban tevékenykedők.

Hirdetés

Emellett azon alkalmazottak száma is nőni fog, akik minimálbérért dolgoznak majd, ugyanis az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a vállalatok nem fogják emelni automatikusan azoknak a bérét, akiket eddig is bruttó 1250 lejért alkalmaztak.

Romániában januárban 1943 lej volt a nettó átlagbér és 930 lej az átlagnyugdíj.
 

Hirdetés