Tudja, mekkora a Liviu Dragnea nevű elítélt bűnöző vagyona?

Továbbá: hogyan lett a kis mérnökből Teleorman megyei kiskirály, pártelnök, kormányfőhelyettes, nagypályás csaló és elítélt.
Hirdetés

Liviu Dragneát, a PSD vezetőjét pénteken, április 22-én két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a „népszavazási csalás”-perben, és az ítélet jogerős. A teleormani kiskirály, miniszter és kormányfőhelyettes Dragnea, a Szociáldemokrata Párt legfontosabb embere, akit eredetileg egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek a „népszavazási csalás”-perben, a jelenlegi politikai színpad egyik legvitatottabb figurája. Az évek során Dragneát többször is megvádolták korrupcióval, európai pénzekkel kapcsolatos csalásokkal, de bíróság elé a 2012-es népszavazás miatt került, mert a DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) azzal vádolta, hogy a PSD kampánykoordinátoraként olyan rendszert dolgozott ki, mellyel országos méretben követtek el választási csalást.

Hogyan lett teleormani kiskirály

Liviu Dragnea politikai karrierje Teleorman megyében kezdődött a 90-es években, amikor a PSD mai elnöke még Traian Băsescu párttársaként lépett be a politikába. A Teleorman megyei Gratián született Dragnea 1987-ben fejezte be a Bukaresti Műegyetem Közlekedésügyi Karát. Az egyetem elvégzése után járműmérnökként dolgozott, a craiovai gépjavító műhely vezetője lett.

Liviu Dragnea csak négy évig volt alkalmazott. 1990-ben átigazolt a magánszektorba és vállalkozást indított Turnu Măgurelé-n, akkori lakóhelyén. Röviddel később bekapcsolódott a politikába, a PD-t (Demokrata Párt – a szerk.) színeiben. Az 1996-os választáson a PD Turnu Măgurele-i helyi tanácsosi listáján indult és meg is választották, de csak júniustól decemberig töltötte be ezt a tisztséget. 1996 decemberében, alig 34 évesen és néhány hónapnyi közigazgatási tapasztalattal Dragneát kinevezik Teleorman megyei kormánymegbízottnak.

2000-ig töltötte be a Teleorman megyei kormánymegbízotti hivatalt, amikor a PD listáján elindult a Teleorman Megyei Tanács (MT) elnöki tisztségéért és el is nyerte azt. A választás után kilépett a PD-ből és átállt a PSD-be, röviddel később pedig a PSD Teleorman megyei elnöke lett. Dragnea állítólag botrány közepette távozott a PD-ből  2000-ben, amelyben fontos szerepe volt Traian Băsescunak. A Teleorman MT vezetőjeként, mely tisztséget 12 évig töltötte be, Dragnea megerősödött: a politikai karrierjében, a befolyásában és a vagyonában is. A PSD-n belüli kiskirályosodás Teleorman megyében kezdődött el Liviu Dragneával. Emberei fontos, közpénzeket kezelő tisztségekbe helyezésével, közvetítőkön keresztül irányított, kizárólag közpénzes szerződésekből élő cégekkel, egy hibátlanul működő érdek-összefonódással Liviu Dragnea 12 éven keresztül egy megye abszolút ura volt.

A pártelnökséghez vezető út

2006-ban, amikor Dragnea neve helyi vezetőként már fajsúlyossá vált, megkezdődött országos szintű politikusi karrierjének építése. Dragneát a 2006. december 10-én tartott kongresszuson a PSD államreformmal és decentralizálással foglalkozó alelnökévé választják meg. A 2007-es európai parlamenti választáson pedig a PSD kampányfőnöke lett.

Ő koordinálta a PSD 2008-as európai parlamenti választását is, és azóta a szociáldemokraták összes kampányát. 2009 júliusában megválasztották a PSD ideiglenes főtitkárának, hogy aztán a PSD Országos Tanácsa 2009 októberében megválassza a párt főtitkárának. Dragnea a párton belüli megerősödésével egyre magasabb tisztségekre törekedett. 2009-ben a Boc-kormány belügyminiszterének javasolják. Dragnea elfogadja ezt, de mandátuma rövidre sikeredett.

Dragnea két héttel később arra hivatkozva mondott le, hogy nem tudja végrehajtani a stratégiáját. Visszatért a Teleorman MT élére, de magasabb tisztségekre vágyott. 2012-ben parlamenti képviselői helyért indult és megsemmisítő 71,49 százalékos eredménnyel meg is szerezte. Bekerült a Ponta-kormányba és kormányfő-helyettessé valamint regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterré nevezték ki. Ahogy a 2009-es elnökválasztási kampányban Mircea Geoană mellett állt, úgy állt Victor Ponta jobbján is a PSD kampányfőnökeként az elnökválasztáson.

Miután Ponta elveszítette a választást és lemondott a PSD elnöki tisztségéből, Dragnea szervezte meg a párton belüli választást. Mivel egyedül indult a 2015. október 11-i PSD-s belső választáson, az ország összes szociáldemokratájának nagyjából 96-97 százaléka Dragneát választotta meg a párt elnökének.

Dragnea „nagy lenyúlásai”

Egy csomó ködös ügylet kötődik Dragnea nevéhez. Az első és legfontosabb teleormani „lenyúlás” Liviu Dragnea vezetése alatt történt 2002-ben, amikor privatizálták a Tel Drum vállalatot, Teleorman MT útépítő cégét. A vállalatot Marian Fişcuci, egy Teleorman megyei üzletember vásárolta meg, aki egy középiskolába járt Liviu Dragneával. Mindketten 1980-ban végezték el a Turnu Măgurele-i Unirea Középiskolát. Papíron Fişcuci tette rá a kezét a Tel Drum-ra, és a privatizálásakor szinte csődbe ment cég alig néhány év alatt rendkívül nyereségessé vált.

Marian Fişcuci 8 milliárd lejt fizetett, részletekben, a cégért, holott annak értéke a becslések szerint 20 milliárd volt. A Teleorman Megyei Tanács rögtön a vállalat eladása után 10 milliárd lejes hitelt vett fel útjavításokra. A szerződést – természetesen – a Tel Drum kapta meg. És ez csak a kezdete volt azoknak a kizárólagos megbízásoknak, melyeket a Tel Drum kapott meg közpénzből mind a Teleorman MT-től, mind a PSD-s polgármesterek által vezetett teleormani polgármesteri hivataloktól.

A Tel Drum 2002-től 2005-ig a Turnu Măgurele-i Turris Szálloda kezelője lett, mely Dragnea felesége, Bombonica tulajdonában volt. Ezért 25 millió régi lej bérleti díjat fizetett havonta.

Egyes információk szerint a Tel Drum a saját költségére korszerűsítette a szállodát a háromévnyi bérleti időszak alatt. A következő években a Tel Drum kapta meg az összes közpénzből történt megyei útjavítást, és ez a cég nyerte meg a Teleorman Megyei Tanács összes pályázatát.

A cég a 2003-2004-es időszakban elnyerte a Teleorman megyei utakkal kapcsolatos összes SAPARD-projektet, összesen 4,95 millió euró értékben.

A cég részvényesi összetétele, melyet folyamatosan ködfátyol mögé rejtettek és melyben Dragnea neve sohasem jelent meg, az évek során folyamatosan változott. A papírokban Dragnea más közeli ismerősei is megjelentek, mint például két egyetemi társa, Liviu Dobrescu és Mugurel Gheorghiaş, amit Dragnea el is ismert. „Sobo (Liviu Dobrescu – a szerz.) és Melcul (Csiga – a szerk.) (Mugurel Gheorghiaş – a szerz.) egyetemi és katonatársaim voltak. Ez 25 évvel ezelőtt történt. Ez nem azt jelenti, hogy most mindegyik volt társamról tudom, milyen cége van. Nem tudok arról, hogy a Tel Drum részvényesei-e”, mondta Dragnea 2011-ben, amikor kirobbant az európai pénzekkel kapcsolatos botrány.

Botrány az európai pénzek körül

A Tel Drum 10 évig úgy nőtt, ahogy egyetlen másik teleormani cég sem volt képes. A Teleorman MT-től kapott megbízásokon kívül a cég nyerte el a PSD-s településvezetők által kiírt útjavítási munkálatok többségét is. És szintén a Tel Drum volt a győztese az európai pénzekből finanszírozott projektek többségének is. Két 2011-es szerződés az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette. Két megyei útfelújítási megbízásról van szó. Az EB a Teleormanban feltárt szabálytalanságok miatt 2,5 millió lejes kiigazítással sújtotta az intézményt. A Teleorman MT a mai napig sem kapta meg minden pénzét és a kiigazítás visszavonásáért pereskedik.

Hirdetés

Ezzel szemben a vizsgálat kellős közepén álló Tel Drum-ot a Versenytanács 2013-ban felmentette a felelősség alól és a vizsgálatot lezárták. A cég továbbra is elnyerte a megyei útépítések többségét. Dragnea Bukarestbe távozása és kormányfő-helyettesé történt kinevezése után a Tel Drum megbízásai az egész országra kiterjedtek. Becslések szerint a cég az utóbbi három évben több mint 100 millió eurót kapott közpénzekből, a közintézményekkel kötött szerződések alapján.

A teleormani kiskirály vagyona

Liviu Dragnea megyei tanácsi elnöksége alatt két szolgálati lakást bérelt, vagyonnyilatkozatában pedig csak egy apósától örökölt ARO szerepelt. Miközben az állam pénzén két lakást is bérelt, Dragnea ugyanabban az utcában házépítésbe kezdett. És így épült fel az alexandriai Ion Creangă utcában, négy házhelynyi területen a Teleorman megyei kiskirály palotája. A 6.800 négyzetméteres Dragnea-uradalmon egy ház, egy jakuzzival és víz alatti világítással rendelkező medence, kivilágítható teniszpálya található. A Dragnea-uradalomról készült képek először tavaly jelentek meg abban a videoklipben, melyet Alex Maţaev, Dragnea lányának szerelme készített.

DNA: „Arra törekedett és az volt a szenvedélye, hogy hatalommal és befolyással rendelkező személyként szavazásra kényszerítse az embereket”

Liviu Dragneára az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság már többször is felfigyelt a 12 éves teleormani „uralkodás” alatt. A Tel Drum kapcsán indított vizsgálat sem vezette bíróság elé. A 2011-es európai pénzes botrány után, az Európai Bizottság figyelmeztetései és a megbundázott teleormani pályázatok miatt Romániával szembeni büntetés ellenére Dragnea megnyerte az újabb választást.

Az időközben kormányfő-helyettessé vált Dragnea nem szabadult meg a DNA-tól és az igazságszolgáltatástól. Amiatt, ahogy a PSD kampányfőnökeként megszervezte és kezelte a Băsescu elnök leváltásáról szóló népszavazást, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság ügyészei bíróság elé állították Dragneát.

Az ügyészek azzal vádolták meg Dragneát, hogy kidolgozott egy „országos befolyásolási rendszert”, mely lehetővé teszi a PSD által ellenőrzött hatóságok részvételét a következő cselekedetekben: nyomásgyakorlás a szavazóköri választási irodák elnökeire és tagjaira, hogy ráhamisítsák a választói jegyzékekre a szavazók aláírását és a ténylegesen szavazókon kívül további szavazólapokat juttassanak az urnákba; mozgóurnák használata a törvény által nem engedélyezett esetekben (határidőre benyújtott és ennek megfelelően elfogadott ilyen jellegű kérések hiányában); információk óránkénti, törvénysértő módon történő megszerzése a szavazási jogukkal élő személyek számáról és arról, hogy miként szavaztak egyes szavazókörökben; többszörös szavazások elősegítése; a kiegészítő listákon a személyi azonosító utolsó számának megváltoztatása olyan személyek esetében, akiknek aláírását meghamisították a listán, hogy az ezt a célt szolgáló számítógépes programok ne jelezzék a többszörös szavazást. Liviu Dragneát bíróság elé állították. A per egészen tavalyig tartott, amikor Liviu Dragneát 2015. május 15-én egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Dragnea fellebbezett és a felmentését kérte. A DNA ügyészei sem voltak elégedettek az ítélettel. Fellebbeztek, azt állítva, hogy az elsőfokú bíróság által Liviu Dragneára a népszavazási perben kimondott egy év felfüggesztett börtönbüntetés szimbolikus az elkövetett tett súlyosságához képest, a büntetés megállapítása pedig tévesen történt.

„Liviu Dragnea vádlott lépései azt bizonyítják, hogy arra törekedett és az volt a szenvedélye, hogy hatalommal és befolyással rendelkező személyként szavazásra kényszerítse az embereket… – ’hozd be még a falusiakat is!’ A polgárok választási szabadságát és azon jogát, hogy eldönthessék, szavazni akarnak vagy sem, Liviu Dragnea vádlott holmi szeszélyként kezelte és nem az emberi méltóság és a döntési szabadság himnuszaként. Bár a szavazás szabadsága olyan jog, melyet minden áron meg kell védeni, az egyén szabadságának kézzelfogható bizonyítéka lévén, Dragnea vádlott úgy cselekedett és nyilvánult meg, mintha a választók egyszerű tárgyak lennének, akiket bohócos, lufis és tündéres előadásokkal, vagy akár erőszakkal is ki lehet hozni a házukból, a vádlott akaratának és érdekének megfelelően: ’Hé, de szedjétek már össze magatokat és hozzátok mindet szavazni, hékások! Kössétek meg, kapjátok ölbe őket’”, mutattak rá a fellebbviteli bírósághoz benyújtott dokumentumukban az ügyészek.

A DNA 3 és 5 év közötti letöltendő börtönbüntetést kért. Dragnea pedig felmentésért fellebbezett. Végül Románia Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszékének bírái két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, négy év próbaidővel. Gyakorlatilag az ötfős testület megkétszerezte az eredeti büntetést. A bíróság viszont nem fosztotta meg Dragneát választási jogaitól.

A második DNA-s ügy

Liviu Dragnea, a PSD elnöke – egyelőre még gyanúsítottként – a Teleorman Megyei Szociális Segélyezési és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál történt fiktív alkalmazásokról szóló ügyben is a DNA vizsgálata alatt áll. A DNA az utóbbi két évben többször is foglalkozott ezzel az intézménnyel, miután a korábbi igazgatót, Floarea Alesut megvesztegetés miatt őrizetbe vették, majd letartóztatták, valamint hivatallal való visszaélés miatt vizsgálat folyik ellene, és miután Bombonica Prodanát, a szociáldemokrata vezető volt feleségét és az intézmény volt alkalmazottját hivatallal való visszaélés miatt helyezte vád alá a DNA.

A DNA-nak a Teleorman megyei Gyermekvédelemmel kapcsolatos minden vizsgálata végül Liviu Dragneához vezetett, aki a Teleorman Megyei Tanács vezetőjeként 12 évig tartotta ellenőrzése alatt az intézményt.

Liviu Dragnea 2000-ben lett először a Teleorman Megyei Tanács elnöke. A megye intézményesített gyermekeivel foglalkozó Gyermekvédelem akkoriban a Teleorman Megyei Tanácsnak volt alárendelve. Dragnea 2001-ben a Teleorman megyei PSD ügyvezető elnöke is lett. Az ezt követő időszakban a DNA által most vizsgált intézmény, Liviu Dragnea vezetése alatt, a PSD saját intézményévé vált. Ide Dragnea utasítására Floarea Alesut nevezték ki igazgatónak, aki a PSD városi nőszervezetének volt az elnöke. Ugyanakkor itt találtak állami pénzből fizetett állást azok az emberek, akik valójában a PSD-székházban dolgoztak.

„Dragnea Nicolae Liviu gyanúsított a 2006 júliusa–2012 decembere időszakban a Teleorman Megyei Tanács elnökeként, illetve egy politikai párt megyei szervezetének elnökeként szándékosan arra bírta rá Alesu Floarea vádlottat, aki akkoriban a Teleorman Megyei Szociális Segélyezési és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ügyvezető igazgatója volt, hogy hivatali hatáskörei megsértésével tartsa meg tisztségében és ebből következően fizesse ki a bérjogait ugyanezen intézmény két alkalmazottjának. A két személy valójában am politikai párt Teleorman megyei szervezetének a székházában fejtette ki tevékenységét, melynek Dragnea Nicolae Liviu gyanúsított volt az elnöke, és amiről ő maga is tudott. Ez a jogsértő magatartás jogtalan hasznot hozott a kérdéses személyeknek, ami 91.362 lej összértékű bérkövetelés kifizetéséből, valamint az ennek megfelelő teljesített munkaidő munkakönyvbe történt bevezetéséből állt.” Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság ezekkel vádolta meg Liviu Dragnea gyanúsítottat.


A címet a szerkesztőség adta. Fotó forrása: cugetliber.ro

Hirdetés