Megfosztják román állampolgárságától, mert terrorista

A SRI-nek eszébe jutott, hogy a 23 évnyi börtönre ítélt Omar Hayssamtól még ezt is elvehetik. És akkor miért ne.
Hirdetés

Az Országos Állampolgársági Hatóság illetékes bizottsága elfogadta a hírszerzés javaslatát, miszerint fosszák meg román állampolgárságától Omar Hayssamot, akit 2008-ban húsz évnyi börtönbüntetésre ítéltek terrorizmus miatt. A bizottság értékelését még a hatóság elnökének is jóvá kell hagynia, hogy ténylegesen megfosszák állampolgárságától a szíriai üzletembert.

A SRI a 21/1991-es számú törvény 25. paragrafusára hivatkozott, amelynek d) pontja szerint akkor is meg lehet fosztani valakit román állampolgárságától, ha az illető személyről tudni lehet, hogy terrorista csoportokkal tartott kapcsolatot, vagy támogatott ilyeneket, vagy más, nemzetbiztonságilag veszélyes tettet hajtott végre.
 
A hatóság péntek reggel Omar Hayssamot is meghallgatta az ügyben, aki utána védőin keresztül azt üzente a Facebookon, hogy meg szeretné köszönni a SRI-nek, hogy végleg tisztázta, hogy ő nem terrorista. A SRI képviselője szerinte a hatóság előtt jelentette ki, hogy a SRI soha nem állította, hogy Hayssam terrorista, és nem is akarta terroristaként beállítani.
 
Omar Hayssam több ügyben összevont, 23 évnyi börtönbüntetését tölti. 2005-ben emeltek vádat ellene, és 2008-ban ítélték el jogerősen Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci és Ovidiu Ohanesian újságírók 2005-ös bagdadi elrablásában játszott szerepéért.
 
2006-ban elszökött az országból, amely miatt három titkosszolgálatnak is, a SRI-nek, a SIE-nek és a DGIPI-nek is menesztették a vezetőjét, és leváltották Ilie Botoş akkori főügyészt. Omar Hayssamot 2013 júliusában hozták vissza az országba.
 
Hivatalos Facebook-oldalán közölt fotók arról tanúskodnak, mennyire bejáratos volt a román államelnökökhöz, főként ha azok arab térségből érkező főméltóságokat fogadtak.

Hirdetés