Törvénytervezet a kórházi anyanyelvhasználatról

Hogy senkit se alázhassanak meg csak azért, mert nem beszél jól egy idegen nyelvet.
Hirdetés

Törvénytervezetet nyújtott be szerdán az RMDSZ a képviselőházban, amely rögzítené: azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot, vagy az 5000 főt, anyanyelven beszélő személyzetet is alkalmazzanak az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokat nyújtó közintézményekben. Ez azt jelentené,hogy az egészségügy mellett a szociális ellátást biztosító intézményekben is, mint például gyerek- és öregotthonokban, alkalmazzanak az adott kisebbség nyelvén beszélő alkalmazottat.

Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a jogszabály-javaslat kidolgozója közölte: ezzel a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában foglaltakat kívánják gyakorlatba ültetni, amelyet Románia 1995-ben írt alá, de még mindig nem ültette gyakorlatba.

A törvénytervezetet többek között annak az olaszteleki lánynak az ügye tette aktuálissá, akit egy kolozsvári orvos azért alázott meg, mert nem beszélt jól románul.

Kerekes Károly úgy értékelte, hogy megengedhetetlen, hogy az érintett ne érezze magát biztonságban az adott egészségügyi vagy szociális intézményben, azért mert nem beszéli a többség nyelvét. „Az RMDSZ-nek az a feladata, hogy megteremtse azokat a törvényes kereteket, amelyek mentén megakadályozzuk az olaszteleki lány esetéhez hasonló történéseket” – szögezte le az RMDSZ szakpolitikusa, majd hozzátette: „mi azt szeretnénk, ha jogaink betartása nem a véletlenre lenne bízva, hanem az ország a vállalt kötelezettségeit beemeli a jogrendjébe is.”

Hirdetés