Visszafizeti Iohannis az elvesztett ingatlan után kapott lakbért

Jogerősen tulajdonjogi pert vesztett az elnök, most vállalja a következményeit.
Hirdetés

Visszafizeti Klaus Iohannis államfő azt az összeget, amelyet jogerős bírósági ítélet nyomán elveszített nagyszebeni ingatlanának bérlőitől bérleti díj fejében kapott – közölte kedden az államfői hivatal. A bejelentés apropója, hogy a földhivatalban hétfőn törölték hivatalosan az államfő tulajdonjogát.

Mint arról beszámoltunk, a Brassó megyei táblabíróság tavaly novemberben hozott jogerős ítéletet az akkorra már tizennégy éve húzódó perben.

A 166 négyzetméteres ház fele 1999-ben került a Iohannis-család tulajdonába egy örökösödési dokumentum alapján, nemsokára a másik felét is megvásárolták a többi örököstől. A házban lakók azonban még korábban, a híres-hírhedt 112-es törvény alapján megvásárolták az államtól az ingatlanban levő lakásaikat, így Iohannisék tulajdonossá válása után otthon nélkül maradtak és pert indítottak.

Az alapfokon folyó per rendkívül bonyolult volt, különböző bíróságok egymásnak ellentmondó ítéleteket hoztak. Végül Iohannisék elveszítették a pert, de fellebbeztek, fellebbezésüket utasította el csütörtökön a bíróság.

Hirdetés

Az ingatlant bérlő bank évi 60 ezer euró bérleti díjat fizetett Iohannisnak, és mivel nem értesítették a tulajdonosváltásról, a novemberi jogerős ítélet óta is folyamatosan fizetett.

Klaus Iohannis és felesége egyébként több szebeni ingatlan tulajdonosa.
 

Hirdetés