A közigazgatási bíróságon pereli Tőkés az államfőt és a miniszterelnököt

Kincses Előd ügyvéd a kitüntetést visszavonó rendelet érvénytelenítését kéri.
Hirdetés

Pert indít Tőkés László európai parlamenti képviselő Klaus Iohannis államfő és Dacian Cioloş miniszterelnök ellen a Bukaresti Táblabíróság közigazgatási részlegén – jelentette be hétfőn Marosvásárhelyen Kincses Előd ügyvéd.

Kincses azt mondta: hétfőn küldi el Bukarestbe a keresetet, amelynek az a célja, hogy a bíróság semmisítse meg a Románia Csillaga Nemzet érdemrend lovagkereszti fokozatának visszavonásáról szóló államelnöki rendeletet.

A rendeletet Iohannis írta alá, Cioloş pedig ellenjegyezte, ezért hívják perbe mindkettejüket – magyarázta Kincses.

Tőkés ügyvédje szerint az államfő alkotmányellenesen járt el, mivel megszegte az 1989-es forradalom eszményeire vonatkozó előírásokat, Tőkés Lászlót pedig a temesvári népfelkelés kirobbanásában játszott szerepe miatt tüntették ki.

Hirdetés

Klaus Iohannis az érdemrendbizottság 2013. novemberi döntése alapján vonta vissza Tőkéstől a kitüntetést. Kincses ennek a döntésnek a semmisségére hivatkozik, két okból is: Tőkéstől megtagadták a védelemhez való jogot, a testület két tagja – Gabriela Vrânceanu Firea és Ecaterina Andronescu – pedig összeférhetetlen, mivel feljelentőként nem dönthettek a testületben a kitüntetés visszavonásáról.

Kincses egyébként március végén előzetes panasszal fordult az államelnöki hivatalhoz, és kérte a rendelet visszavonását. Akkor azt mondta: ha az elnök harminc napon belül nem válaszol a panaszra, közigazgatási bírósághoz fordulnak, ahol az elnöki rendelet érvénytelenítését kérik.

A dokumentumban Tőkés László jogi képviselője többek között arra hivatkozik, hogy a törvény akkor teszi lehetővé egy kitüntetés visszavonását, ha a kitüntetettet jogerősen elítélte a bíróság, vagy ha cselekedeteivel válik méltatlanná az elismerésre. Úgy vélte, Tőkés László esetében egyik sem áll fenn. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy ügyfele ellen a rosszul románra fordított véleménye miatt indult a kitüntetése megvonását eredményező eljárás, márpedig a szólásszabadságot a román alkotmány is garantálja.
A perirat ugyanakkor arra is kitér, hogy olyan kitüntetettektől nem vonták meg az elismerést, akiket jogerősen elítélt a bíróság. Az ügyvéd ugyanakkor idézte a román alkotmánybíróságnak egy 2009-es határozatát, amely szerint akkor lehet megvonni egy kitüntetést, ha mérlegre teszik azokat a tényeket, amelyekért az elismerést kapta, és azokat, amelyek esetleg méltatlanná tehetik a kitüntetésre.
„Nyilvánvaló, hogy (Tőkés László) 1989-es hőstettei, amelyek megváltoztatták Románia történelmét, nem kevésbé fontosak, mint egy románra rosszul lefordított és félreértett nyilatkozata” – áll a periratban. (MTI)

Hirdetés