Románián át csempészi a műkincseket az Iszlám Állam

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban adják el azokat a műkincseket, amelyeket Bulgárián, Románián és Magyarországon át csempésznek ki Törökországból.
Hirdetés

Ha az embercsempészek fő útvonalát nagyjából elkerülte eddig Románia, azokét nem, akik az Iszlám Állam tagjai által Szíriában és Irakban ellopott műkincseket továbbítják Nyugatra: ezek Bulgárián, Románián és Magyarországon át jutnak nyugati felvásárlóikhoz – idézi a Mediafax Jean-Jacques Neuer szakértőt a FranceInfo egyik adásából.

Csempészeti szakággá fejlődött a műkincsek kilopása Törökországon át, a kelet-európai útvonalon aztán Zürich, Genf, Párizs, London, München, majd Chicago, Los Angeles és New York városába jutnak törvénytelen módon a műalkotások, nyilatkozta a párizsi Guimet Ázsiai Szépművészeti Múzeum igazgatótanácsának tagja.
 
Neuer szerint az nem állítható, hogy rendszeresen találnának ilyen műkincseket a piacon, de nagyon valószínű, hogy Hollandiában és Belgiumban is tárolnak ilyeneket, mert ott kevésbé szigorú a törvényi szabályozás.
 
Az FBI már tavaly augusztusban figyelmeztette a műgyűjtőket, hogy illegális vásárlásokkal támogathatják a magát Iszlám Államnak nevező terrrorszervezetet. Több nemzetközi sajtótermék is arról számolt be tavaly tavasszal, hogy míg az Iszlám Állam azzal „öregbíti a hírnevét”, hogy szétveri a nyilvános helyeken lévő, ókori figuratív művészet megmaradt darabjait, titokban kirámolta a moszuli ókori múzeumot, és nyugati műkincsgyűjtőknek adja el Irak és Szíria kulturális örökségét.
 

Hirdetés