Idén a teljes váradi várat meghódítja a Szent László Napok

Az Ismerős Arcok, a Republic, az Intim Torna Illegál és Koncz Zsuzsa is fellép a negyedik Szent László Napokon.
Hirdetés

Tavaly meghódította, idén be is költözött a nagyváradi várba a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület. A vár épületében – több helyi civil szervezethez hasonlóan – székhelyet kapott a városalapítóról elnevezett egyesület, melyet egy programismertető sajtótájékoztatóval egybekötve csütörtökön avattak fel. A negyedik ízben sorra kerülő Szent László Napokat idén június 18–26. között tartják Visszavár a vár mottóval – számolt be Zatykó Gyula főszervező, Mihálka Melinda és Nagy József Barna programfelelős, valamint Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón.

Az idén kilencnaposra bővített eseménynek immár másodjára a váradi vár ad otthont.

A tavaly még felújítás alatt állt az intézmény, ezért egy számot tevő rész le volt zárva, most viszont már a teljes várudvart birtokba vehetik a résztvevők. A bő kétharmadával kibővült teret pedig több esemény „lakja majd be”, bár az utolsó hétvégére járatják majd csúcsra az eseményt, 18-ától kezdődően addig is naponta lesznek – többnyire kulturális – programok.

Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül címmel idén is biciklitúrával hívják fel a figyelmet a kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, valamint a sportolás fontosságára. Nagyváradtól Biharkeresztesig tekernek a biciklitúra résztvevői, ami oda-vissza alig negyven kilométeres táv. Újdonság, hogy

idén június 19-én, vasárnap tartják a határok nélküli kerékpártúrát.

Hagyománynak számít a város szebbé-tisztábbá tételére irányuló akció: idén ennek keretében a Rulikowsky-temető sírjait teszik rendbe június 18-án az önkéntes munkára kapható váradiak. Az eseménysorozat keretében legalább egyszer – de igény szerint többször is – sétát szerveznek a sírkertben, amelynek során az érdeklődők megtudhatják, hol nyugszanak olyna híres Váradhoz kötődő személyiségek, mint Rulikowsky Kázmér, Sulyok István, Tabéri Géza vagy Rimmler Károly.

A kézművesvásár, a honfoglalás-kori jurta, a solymászbemutató, az örömfőzés, a várlátogatás (román és magyar nyelven) mind-mind hozzátartoznak a Szent László Napok hangulatához, mint ahogy a minőségi könnyűzene is. Ebből idén sem lesz hiány, olyan fellépők szórakoztatják majd többek között a nagyérdeműt, mint Pribojszki Mátyás Band, a Milagro Santana Tribute Band, a Facebook közösségi portálon már be is jelentett Ismerős Arcok, a Republic vagy az Intim Torna Illegál, a záró est keretében a Szent László Napok színpadán Koncz Zsuzsa lép majd fel.

Hirdetés