Kiengedik a párizsi merényletek egyik eddigi gyanúsítottját

Nagyon szigorú feltételekkel engedik szabadon Salah Abdeslam feltételezett társának feltételezett reptéri kísérőjét.
Hirdetés

Szabadon engedik pénteken az egyik gyanúsítottat, akit a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után vettek őrizetbe Brüsszelben – közölte pénteken a belga szövetségi ügyészség.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a belga állampolgárságú Abdellah C.-t szigorú feltételekkel helyezik szabadlábra. Abdellah C. ügyvédje tagadta, hogy védence részt vett volna a terrorcselekményekben.
 
Az RTBF belga közszolgálati csatorna arról számolt be, hogy a 35 éves férfi elkísérte a repülőtérre Mohamed Abrinit, aki onnan Szíriába utazott. Sajtóhírek szerint Abrini a párizsi vérengzés feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak volt a társa. A belga hatóságok közben
 

felfüggesztették Salah Abdeslam kiadását Franciaországnak,

de a kiadás elvét nem kérdőjelezték meg – közölte pénteken Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter.
 
Salah Abdeslam ellen két külön eljárás folyik, az egyik Belgiumban, a másik Franciaországban, s az előbbi késlelteti a terrorista kiadását. 
 
A 26 éves gyanúsított ügyvédje csütörtökön azt közölte, hogy a párizsi merényletsorozatban részt vevő tíz dzsihadista közül a feltételezhetően egyetlen életben maradt elkövető kiadására még több hetet kell várni, mert a belga hatóságok előbb ki akarják vizsgálni a szerepét abban a lövöldözésben, amely március 15-én Brüsszel Forest kerületében történt egy, a párizsi merényletek miatt indított rendőri akcióra válaszul. 
 
A belga hatóságok szerint túl korai lenne dátumszerűen megmondani, hogy a négy hónapi bujkálás után március 18-án letartóztatott Abdeslamot mikor adhatják át Franciaországnak. 
 

Ideiglenesen kiadhatják

A gyanúsított kiadásáig „a francia vizsgálóbíróknak megvan a lehetőségük arra, hogy átmeneti kiadást kérjenek a belga hatóságoktól a (franciaországi) kihallgatás és a vádemelés megtételére” – hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ezt a kérést kizárólag az igazságügyi hatóságok kezdeményezhetik.
 
A francia fővárosban hét helyszínen november 13-án elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.
 

Hirdetés