Így gondozd a tehetséged

Együttműködési keret-megállapodást írt alá a Sapientia EMTE és a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány Kolozsváron.
Hirdetés

A kolozsvári Bulgakov kávéházban olyan együttműködési megállapodást írt alá Tonk Márton, a Sapientia dékánja és Réthelyi Miklós professzor, a KMTA kuratóriumi elnöke, volt nemzetierőforrás-miniszter, amelynek révén az egyetem tehetséges diákjai könnyebben bekapcsolódhatnak majd az alapítvány programjaiba, pályázataiba.

Réthelyi elmondta, hogy az egy éve létrejött alapítvány – amelyről bővebben ezen a honlapon lehet tájékozódni – célja olyan lehetőséget biztosítani a tehetséges fiatalok számára, amelynek segítségével erősíthetik szakmai tudásukat és formálhatják világképüket. A KMTA többek között erdélyi, délvidéki, kárpátaljai magyar fiatalokat támogat, fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medence különböző területeiről érkezett diákok találkozzanak, eszmét cseréljenek egymással – ezt szolgálta a tavaly októberben megrendezett Határtalan Erdély program is, amelynek keretében katolikus, református, evangélikus és zsidó felekezeti gimnáziumok tanulói látogathattak Erdélybe.

A felekezetek közti hídépítés egyébként is a tehetségkutató alapítvány egyik legfontosabb célja – ezt Petri László, a KMTA titkára is hangsúlyozza. A kedvezményezett diákok személyre szabott támogatást kapnak: mindenki mellé egy tudós mentor kerül, aki az igényeknek megfelelően „patronálja” őt. A szakmai tudás átadása mellett azonban lényeges szempont, hogy nemzettudatra, a szülőföld szeretetére okítsák a szerencsés fiatalokat.

Tonk Márton Sapientia-dékán is úgy gondolja: a szakmai erények megléte nem elégséges, mert a tehetséggondozás kontraproduktív lehet, ha a tehetség nem társul értékközpontú elkötelezettséggel, érzelmi kötődéssel a közösség iránt. Úgy járhatunk ugyanis, fejti ki, hogy kiváló, versenyképes szakembereket képzünk majd – az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa munkaerőpiaca számára.

Ami a tehetségkutatás módját illeti, Tonk szerint változott a helyzet: míg korábban, az egyetemi helyek szűkössége miatt, eleve az igazán tehetségesek nyertek felvételt a felsőoktatási intézményekbe, mostanság az egyetemen továbbtanuló diákok sokaságából kell kiválasztani a legkiválóbbakat. Az alapítvány munkája – a most aláírt megállapodás értelmében – ezentúl ebben is segíthet.

Hirdetés