EMNP: az RMDSZ választási egyezséget kötött a PNL-vel Kolozs megyében

A néppártiak szerint „kamu összefogás” az RMDSZ és az MPP Kolozs megyei együttműködése.
Hirdetés

„Kamu összefogásnak” nevezte az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) MPP szerdán bejelentett Kolozs megyei együttműködését Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei elnöke.

A Kolozsvár főterén csütörtökön tartott sajtótájékoztatón – amelyen részt vett Fancsali Ernő, az EMNP kolozsvári polgármesterjelöltje is – Soós a megyei RMDSZ és az MPP szerdai sajtóértekezletén elhangzottakat kommentálta.

Soós: az RMDSZ lepaktált a PNL-vel

Tizenöt Kolozs megyei községben biztosnak látszik az EMNP-jelöltlisták állítása, mivel vagy már összegyűltek, vagy hamarosan összegyűlnek az ehhez szükséges támogató aláírások – mondta a megyei elnök. Ebből kilenc településen saját polgármesterjelöltet is indít az EMNP. Több olyan település is van, ahol a Néppárt indít, az RMDSZ azonban nem indít polgármesterjelöltet. Soós Sándor szerint ugyanis az RMDSZ megyei szinten és több esetben helyi szinten is megállapodást kötött a PNL-vel, amelynek értelmében a liberálisok polgármesterjelöltjét támogatják, alpolgármesteri tisztségért cserébe. Mint mondta, erről az egyezségről több megbízható forrásból is értesültek.

Mint mondta: az állításokkal ellentétben nem igaz, hogy Gergely Balázs személyében létrejött a magyar összefogás, a megyei RMDSZ választmánya ugyanis korábban elutasította az összefogást, így az EMNP saját polgármesterjelöltet indít Kolozsváron, és külön listákat több településen.

Soós szerint

az MPP-t nem érdemes komolyan venni megyei szinten,

a párt erejét jelzi, hogy csak két településen állítanak jelöltlistát az önkormányzati választásokon – „ha minden jól megy”. Ráadásul a polgáriak nem tartottak tisztújítást sem az elmúlt négy évben, ez is jelzi Soós szerint, mennyire komolyan gondolják politikai tevékenységüket.

A megyei EMNP elnöke egy sor, a médiában megjelent írásra hivatkozva azt mondta, a szerdán említett látványos beruházásokat Keizer Róbert megyei MPP-elnök évek óta a tervei között emlegeti, de egy sem valósult meg közülük. „Keizer szétverte a megyei MPP-t. Pár éve még azzal büszkélkedett, hogy Magyargorbón a PNL polgármesterjelöltjét támogatta. Sajnálom, hogy a néhai Csép Sándor után ilyen ember vette át a megyei MPP vezetését” – fogalmazott.

Hirdetés

Soós Sándor a bánffyhunyadi helyzet kapcsán beszélt a koalíciókötés állítólagos lehetetlenségéről. Bánffyhunyadon az EMNP választási koalíció létrehozását javasolta az RMDSZ-nek, utóbbi azonban elutasította arra hivatkozva, hogy a törvény tiltja ezt a kisebbségeket képviselő szervezetek számára. A Néppárt az Állandó Választási Hatósághoz (AEP) fordult tisztázásért, a hatóság pedig válaszában nem erősítette meg, hogy kisebbségi szervezeteknek nem lehet koalícióban indulni.

Soós szerint

az RMDSZ több településen is fenyegetőzik,

különböző eszközökkel próbálja megfélemlíteni jelöltjeiket. Ennek ellenére a Néppárt nem tervez mocskos kampányt folytatni – mondta és felkérte az RMDSZ-t, hogy hagyja abba ezeket az akciókat.

A megyei EMNP azt a célt tűzte ki, hogy idén megduplázza a négy évvel korábbi eredményeket. Most tizenegy helyi tanácsosuk van Kolozs megyében, Soós szerint lehetséges, hogy ezt a számot idén megkettőzzék.

Fancsali: magyar ügyekben nincs kompromisszum

Fancsali Ernő, az EMNP kolozsvári polgármesterjelöltje elmondta: az aláírásgyűjtés félidejére sikerült 1500 támogató aláírást összegyűjteni és azt tervezik, hogy legalább háromezer aláírást szereznek az április 26-i határidőig. Mint mondta: a Néppárt kampányának célja a mozgósítás, ez pedig nem is lesz olyan nehéz, mivel az emberek kiábrándultak „a múlt század pártjaiból”, köztük az RMDSZ-ből. Arról is beszélt, hogy helyi szinten felvették a kapcsolatot a fiatalabb pártokkal a majdani együttműködés reményében és hangsúlyozták: a magyar ügyekben nem hajlandók a kompromisszumra.

Hirdetés