Leszámoltak a történelemhamisítással Szatmáron

A kommunisták annak idején úgy döntöttek, hogy a város ezer éves, és ezt emléktáblával is megjelölték.
Hirdetés

Hétfőn levették a Szatmárnémeti 1000 éves fennállása alkalmából 1972-ben elhelyezett emléktáblát arra hivatkozva, hogy azt dokumentumok hiányában, párthatározat alapján tették fel.

Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy 1972-ben egy bronzból készült emléktáblát helyeztek el a Vécsey-ház falán, abból az alkalomból, hogy nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelték meg a város fennállásának 1000 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból számtalan kulturális és sportrendezvényt szerveztek, arról azonban nem esett szó, hogy mire alapozzák azt, hogy a város 1000 éves. Egyetlen írott forrás állt a rendelkezésükre, Anonimus Gestája, amit a történészek sohasem tartottak hiteles forrásnak. Mivel az akkori pártbizottság eldöntötte, hogy a város 1000 éves, senki sem tehetett semmit az ünnepség a megakadályozására.

Felician Pop elmondta, hogy a múzeum feladatai közé sorolja a hamis történelmi jelképek felszámolását, mert nem lehet hagyni, hogy még mindig abban a tévedésben éljünk, amit a kommunista diktatúra idején hozzá nem értő emberek a pártérdekeknek megfelelően döntöttek el.
 

Hirdetés