A Trianon-kedvelést előíró törvény nélkül marad Bogdan Diaconu

És szerencsére mi is. De ahogy ismerjük, kitalál majd valami újabb marhaságot.
Hirdetés

Elutasította kedden a képviselőház jogi bizottsága Bogdan Diaconu Trianon-törvényét – közölte az RMDSZ.

A magyarbarátsággal nem igazán gyanúsítható Bogdan Diaconu tavaly nyújtotta be a törvényhozásban törvénytervezetét, amely Trianon emléknapjává, illetve a „magyar elnyomás” elleni nappá tenné meg június 4-ét, a diktátum aláírásának napját.

Diaconu elképzelései szerint a parlament két háza együttes ülésen emlékezne meg az ünnepnapról, a hatóságoknak ki kellene függeszteniük a román zászlót minden településen, és a helyi költségvetésből alapokat különíthetnének el kulturális programok szervezésére. A törvénytervezet értelmében 1-től 5 évig terjedő börtönnel sújtható bárki, aki a trianoni békeszerződés ellen fölemeli a szavát, azt gyásznapnak nevezi, illetve negatív üzeneteket fogalmaz meg a diktátum kapcsán.

A tervezet ugyanekkora szabadságvesztéssel sújtaná azt is, ha valaki nem ismerné el, hogy a magyarok a történelem során „elnyomták” Erdélyben a románokat.

A kezdeményezést korában a kormány elutasításra javasolta és ugyanígy döntött a szenátus is, miután több szakbizottság elvetésre javasolta a tervezetet. A szöveg ezután átkerült a képviselőházba, de nem úgy néz ki, hogy életbe lép, mivel a mostani jogi bizottsági döntés előtt az alsóház kulturális szakbizottsága is negatívan véleményezte.

Hirdetés