Riasztó dolgokat mondott az agrárminiszter a húsáruról

Szerinte teherautó-számra hordják a lejárt szavatosságú húsokat Romániába. És mi ezt esszük?
Hirdetés

Egy nappal azután, hogy a Profi üzletlánc egyik aradi igazgatója kitálalt a sajtónak arról, hogyan „frissítik” fel – állítólag – a lejárt szavatosságú húsokat az alkalmazottak, az agrárminiszter Achim Irimescu a Ziarul Financiarnak adott nyilatkozata most olajat önt a tűzre.

Azt állítja, hogy

a külföldi húsforgalmazók tizedrangú piacként tekintenek Romániára,

ahol a kevésbé friss árú is elkel, ezért ide importálják azokat a termékeket, amelyek szavatossági ideje hamarosan lejár, vagy már le is járt. A szalámikat ecetes vízzel tisztítják, a túrók levét kicserélik. Van olyan marhahús, amelyet negyven évi fagyasztás után akarnak eladni Romániában – állítja a tárcavezető. Szerinte az illetékes hatóságok nem végzik szakszerűen a dolgukat, és

minden importárunak ellenőrizni kellene a minőségét.

A romániai termelők a Mediafaxnak megerősítették az agrárminiszter kijelentéseit. Egyesületük elnöke, Laurenţiu Baciu arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a hústermékek, amelyek Belgiumban 8-10 euróba kerülnek, Romániában 3-4 euróért megvásárolhatóak, mégis megéri a multiknak ide szállítani.

A szupermarketek képviselői tagadják a vádakat. Egyetlen üzlet sem kockáztatná az ügyfelek bizalmát azzal, hogy lejárt húsokat ad el. Az illetékes hatóságok is rendszeresen ellenőrzik a termékeket. Baciu viszont azt mondja, hogy az egyszerű fogyasztó nem veszi észre a rossz minőséget, a szavatosság lejártát a kezelt húsok esetében pedig csak laboratóriumi körülmények között lehet megállapítani. Arra csak utalni mert, hogy a romániai hatóságok megvesztegethetőek.

Hirdetés