Vége a túszdrámának Cipruson

Úgy tűnik, nem terrorista az egyiptomi gépeltérítő, csak Ámor üldözöttje.
Hirdetés

BRÉKING: A ciprusi külügyminisztérium közleménye szerint vége a túszdrámának: a gépeltérítőt letartóztatták – írja a CNN. A Reuters szerint a férfi feltartott kezekkel kijött a gépből.

Mint ismeretes, eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet kedden, 55 utassal és a hétfős személyzettel emberrel a fedélzetén – jelentette a RIK ciprusi állami tévéadó. Az EgyptAir légitársaság gépének a ciprusi Larnaca repülőterén kellett leszállnia.

A repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia. A Reuters szerint legalább egy fegyveres gépeltérítő tartózkodik a fedélzeten. A pilóta azt közölte a hatóságokkal, hogy egy robbanóövet viselő férfi fenyegette meg.

A gépeltérítő a hatóságokkal folytatott alkudozást követően szabadon engedte az utasok nagy részét: a nőket, a gyerekeket és az egyiptomi állampolgárokat.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva azt mondta: a gépeltérítése nem terrorista indíttatású. A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét – mondta az elnök.

Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.

A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él.

Hirdetés

Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

FRISSÍTVE: A jelenleg Larnakában tartózkodó, Cipruson kényszerleszállást végző egyiptomi gép drámájának a jelek szerint magánéleti oka lehet – közölték az egyiptomi hatóságok. A terroristának hitt férfi neve Ibrahim Szamaha, állatorvos és egyetemi professzor, egyiptomi-amerikai kettős állampolgár.

Szamaha menedékjogot kér Cipruson, méghozzá nem politikai okokból – és a gépet sem ilyen célzattal térítette el. Csak találkozni akart volt feleségével, aki jelenleg Cipruson él, a gépről le is dobott egy arab nyelvű, az asszonynak címzett levelet. Az Index – a Guardianra hivatkozva – közli az egyiptimi külügyminisztérium nyilatkozatát, amellyel a brit lap kérdésére megerősítik a magánéleti motivációt. Imígyen:

„Ez nem egy terrorista, hanem egy idióta. A terroristák bolondok, de nem hülyék. Na ő viszont az.”

Hirdetés