Ahol magyar cseszteti, román védi a magyart

Hans Hedrich publicisztikája a híres koronkai RMDSZ-ügyről. Ezt nevezik negatív választási kampánynak.
Hirdetés

Azt javasolom, hogy mielőtt nekilátnak az olvasásnak, üljenek le, gyújtsanak rá egy cigarettára, kapcsolják be a biztonsági övüket és lélegezzenek mélyen és nyugodtan! Marosvásárhely, a dühös etnocentrikusságáról ismert megyeszékhely környékén, pontosabban Koronkán (Corunca), a Brassó–Segesvár–Marosvásárhely irányú 13-as országút mentén lévő, összevissza hajigált sokszínű villáiról és autószalonjairól ismert községben abszolút… normális dolgok történnek.

Nevezetesen: Egy bizonyos Daniel Cheşa, (a jelentős magyar lelket számláló) Koronka község helyi tanácsának (nyilvánvalóan román) helyi tanácsosa 2015 őszén etnikai diszkrimináció miatt feljelentést tett (az esetről a Főtér.ro itt számolt be – a szerk.) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). Kiket tartott diszkrimináltaknak Cheşa úr? Nem, nem saját magát, vagy a román nemzettársait – hanem a… magyarokat. Kik diszkriminálják őket? Nem, nem valamilyen román etnikumú tisztviselőkkel benépesített kihelyezett hatóság, ahogy azt feltételezni lehetne, hanem a

saját magyar képviselőik, pontosabban a helyi tanács RMDSZ-es tagjai.

Miért? Mert ez utóbbiak 2013 óta többször is elutasították a helyi tanácsi ülések napirendjének, valamint a helyi tanácsi határozatoknak a magyar nyelvű biztosítását (a hivatalos nyelvű, román változat mellett) – Daniel Cheşa kitartó szorgalmazása ellenére. Miért kellett volna ezt megtenniük? Mert ezt írja elő a törvény azon települések számára, ahol a „kisebbségi etnikumú” lakosság aránya meghaladja a 20 százalékot. Miért nem tették meg? Ezt nem tudom – a panasz szövegéből az derül ki, hogy – látszólag – olcsóbb, ha csak románul teszik közzé és állítólag ebben állapodtak meg a tanácsosok. Vagyis ilyen alku született közöttük. Íme, itt a hivatkozás is a panaszhoz – magyarul (nem, nem azért, hogy a román olvasókat „diszkrimináljam”, hanem mert így bukkantam a szövegre a Facebook-on – talán Cheşa úr is így küldte el a CNCD-nek? (Hehe).

Következtetések: 1. Milyen normális/igazi ember ez a Cheşa úr! – „kár, hogy nem magyar” vagy szász, mert rá szavaznék! 2. Mennyire trék és nevetségesek az RMDSZ-es tanácsosok – „kár, hogy nem románok” vagy cigányok! 3. Ha Cheşa úr szintén megkapja majd valaha Románia Csillagát, 25 évvel később könnyen elveszítheti! 4. Nehogy hírül vegye Dan Tănasă, Bogdan Diaconu, vagy Karóbahúzó Vlad Gárdája Cheşa úr hazaárulását, mert baj lesz belőle… 5. Ahogy egy magyar kommentelő írta az FB-n: Az RMDSZ-esek valószínűleg azért nem akarják lefordítani a helyi határozatokat és a napirendet, nehogy a magyarok megtudják, milyen szamárságokat szavaztak meg szívük választottai…

… És most komolyan: 6. Gratulálok, Cheşa úr!

Ez a normális és… erkölcsös Erdély.

Vagyis az, hogy fellépsz az igazságért, az igazságosságért, a tisztességért és a helyi ügyek megfelelő kezeléséért, túllépve az etnicista gátakon és tabukon, illetve figyelmen kívül hagyva ezeket. Ez nem azt jelenti, hogy nem vállalsz szerepet, ha szükséges, a saját közösséged érdekében vagy annak jogaiért – de az „identitárius bandához” és meta-törzshöz való tartozás nem lehet szemellenző, amikor körül kellene nézni. Egy csillagos LIKE Cheşa úr lépéséért – egy fekete pöttyös DISLIKE a koronkai RMDSZ-es politikai nyerészkedőknek! Inkább takarítsátok ki az árkokat, ha tenni akartok valamit a közösségért, ahelyett, hogy észbontó és fittyet hányó határozatokat hoztok a helyi tanácsban azok ellen, akik nevében döntéseket hoztok.

Hirdetés

Apropó – és kilépve a cikk humoros hangvételéből: Ha a CNCD-t „NEMZETI”… Tanácsnak nevezik (a román intézménynevekben általában a „nemzetit” és „országost” egyaránt jelentő „naţional” kifejezést használják – a szerk.), miközben Romániában a nemzetnek etnikai (román) jelentése van, akkor voltaképpen, legalábbis elnevezésében (nem feltétlenül az összetételében) egy „Román (etnikai) Diszkriminációellenes Tanács”-ról van szó – finom ellentmondás, vagy nem?

 

A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés