Erdély-erdő 3.0

Így hívják azt a tízhektáros erdőkezdeményt, amelyet a hétvégén többszáz önkéntes ültetett. Mert ez a harmadik ilyen.
Hirdetés

Több mint tízezer facsemetét, kőrist, csert, fenyőt, juhart és akácot ültetett szombaton legalább hat-hétszáz önkéntes a Beszterce megyei Mezőszentmihály közelében. Azért kapta ez a terület az Erdély 3.0 nevet, mert az elmúlt két évben már beültettek tíz-tíz hektárt Budatelke, illetve Szénásbudatelke közelében.

A faültetés maga alig két órán át zajlott, a körbekerített és felszántott tizenegy hektár gyorsabban elfogyott, mint az ültetnivaló csemete még úgy is, hogy a csoportvezetőktől azt az utasítást kaptuk, hogy egymástól mindössze egy méterre ültessük őket. Gyakorlatilag hosszabb ideig tartott az odaút és visszaút Kolozsvárról vagy az ültetés utáni ebéd és koncert.
 
Alin Useriu
 
Az akcióra 1504 önkéntes iratkozott fel, több mint 500-an az első órában – jelentette be helyben Alin Uhlmann-Useriu főszervező, a Tăşuleasa Social Egyesület elnöke. Azt már csak ők tudják, pontosan hány karszalagot osztottak ki a helyszínen.
 
Azért mehetett az egész ilyen flottul, mert a szervező Tăşuleasa Social Egyesület és a helyiek jó sokat dolgoztak az előkészítésen:
  • meggyőzni a polgármestert, hogy adjon területet,
  • megszavaztatni az önkormányzattal a terület átminősítését legelőből erdővé,
  • egyeztetni az erdészekkel, hogy az ottani talajra milyen facsemetéket érdemes ültetni,
  • megvásárolni a csemetéket,
  • felszántani és bekeríteni a területet, hogy a juhok ne rágják szét a csemetéket, amikor azok kizöldülnek,
  • megszervezni, megfőzni, kiszállítani és szétosztani többszáz adag meleg ételt.
 
Az alig két órányi önkéntes munkáért nemcsak ebédet, hanem koncertet is kaptunk: a Jazzybirds játszott az elképesztő szélben, amelynek erejét ebéd közben jobban éreztük, mint ásás és ültetés közben a domboldalon.
 
 
 
 
Tíz parcellára osztották a területet, a csemetéket, az önkénteseket, a kapákat és az erdészeket.
 
 
Faültetők
 
Ültetés fajra, nemre és életkorra való tekintet nélkül
 
 
Jazzybirds
 
A Jazzybirds a búcsúszámokat játszó zenészeknek tapsol, fejük felett, a kopasznak tűnő domboldalon van az erdőkezdemény egy része, a domb tetején lévő egysávos úton pedig a több mint tíz busz, amely már a hazaútra sorakozott fel.
 
A szervezők összesítése szerint 21 megyéből, 79 településről érkeztek az önkéntesek. Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Besztercéről buszok hozták őket, és legalább egy tucatnyi személyautó is parkolt a völgyben, ahova igazi faültető fesztiválhangulat költözött egy fél napra. Reméljük, fölébe egy erdő költözik. Tíz év múlva meglátjuk.

Hirdetés