Gyenge elnök, össze se lehet hasonlítani Ceauşescuval

A cikk szerzője igyekszik menteni valamit Iohannis elnök utóbbi időben meredeken zuhanó népszerűségéből.
Hirdetés

Olyan elnököt választottunk meg, aki nem ért mindenhez (mezőgazdasághoz, egészségügyhöz és a többihez és a többihez) és – ami még súlyosabb – még csak nem is játssza meg, hogy ért olyasmihez, amihez nem.

Hogyhogy? Nekünk mindig is multifunkcionális svájcibicska-elnökre van szükségünk, aki még fogpiszkálóval is fel van szerelve mindenki számára.

Egészségügyi gondjaink vannak?

Hol van az elnök, miért nem teszi fel a sztetoszkópot és miért nem húz fehér köpenyt magára és oldja meg a gondokat? Milyen egészségügyi minisztérium, milyen mindenféle egészségügyi hatóságok, milyen mindenféle orvos… Hol van az elnök? Nos, Ceauşescu ilyen esetben rögtön odasietett volna, ide-oda mutogatott volna az ujjával és kész, azonnal megtalálták volna a gyógyírt és elintézték a betegséget. Legalábbis az újságokban (abban a néhányban) és a TV(R)-ben. Mit csinált Johannis Ceauşescu ujjával, melyet minden korábbi elnök az utódjára hagyományozott? Hova dugta? Miért nem használja?

Gondjaink vannak az igazságüggyel?

Hol van az elnök, hogy maximum 2 órán belül közös ülésre hívja az Alkotmánybíróságot, a Parlamentet, a kormányt, a CSM-t (Legfelsőbb Bírói Tanács – a szerk.), a szakszervezeteket, az ifjúságot és az „állam más szakszerveit”? Majd becsukja őket egy szobába és aztán eldobja a kulcsot. Amíg meg nem találják a megoldást. Nos, Ceauşescu ilyen esetben 45 percen belül rendeletben módosította volna még a gravitáció törvényét is.

Gondjaink vannak a divattal?

Ajaj, de még milyen súlyosak. Azért választottuk meg az elnököt, hogy mutatós felesége legyen és másképp öltözködjön, mintha templomba készülne? Meddig képes még elviselni a román nép lelke, hogy az elnök felesége térd felettig érő szoknyákat/ruhákat hord? Ezért léptünk mi be az EU-ba, és majdnem a Schengenbe is? Nos, Ceauşescu idejében Leana ténsasszony (a fiatalabbaknak Elena Ceauşescu) sohasem mert bármit felvenni, ami egy tenyérnél rövidebb volt térd alatt. És milyen fess volt Leana ténsasszony… Bármikor bemehetett egy kolostorba. Igaz, néha buldózerrel.

Még szerencse, hogy a német sajtóban létezik egy valódi tükre (spiegel) a társadalomnak, mely felnyitja a szemünket a jelenlegi elnök „dilettantizmusával” kapcsolatosan (a vonatkozó cikket lásd itt – a szerk.). Valószínűleg ezért nem számolt be a német sajtó nagy része napokon keresztül arról, hogy szilveszter éjszakáján, Kölnben több száz nőt bántalmaztak szexuálisan. Túlságosan lefoglalta Johannis „dilettantizmusának” figyelemmel kísérése.

Hirdetés

U. i. Tételezzük fel, hogy az elnök tényleg nem mindig tudja azonnal, mit csináljon. Jobb lenne újra egy olyan, aki azonnal tudta, hogyan csináljon ki bennünket?

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta. Fotó forrása: secundatv.ro

Hirdetés