Ficóval és a magyarellenes nemzeti párttal lép koalícióra a Most-Híd

Vajon ezt akarták a vegyespárt szavazói?
Hirdetés

Megegyezés született szerdán az új kormánykoalíció megalakításáról a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia, illetve a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd vegyes párt és a Háló (Siet) elnökei között. A közös kormánykoalíció megalakításáról született szándékmegállapodást Robert Fico ügyvezető miniszterelnök a kormányalakítási egyeztetések harmadik napján jelentette be Pozsonyban.

A kormányalakításról folytatott egyeztetéssorozat harmadik napján személyi kérdésekről, vagyis a kormányposztok és parlamenti funkciók elosztásáról is döntés született.

Ennek alapján a leendő kormányban az Irány a kormányfői poszttal együtt kilenc kormányzati pozíciót, ezen belül hét minisztériumot kap. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet.

Robert Fico bejelentette: azonfelül, hogy pártja jelöli az új kormányfőt, az európai uniós források ellenőrzése terén megerősített hatáskörű, beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes posztját is megkapja. Emellett Fico pártja állít jelöltet a kül- és a belügyi, valamint a pénzügyi és gazdasági tárcák élére is. A kulcsminisztériumok mellett az Irány által jelölt miniszterek állnak majd a kulturális, a szociális, család- és munkaügyi minisztérium, illetve az egészségügyi tárca élén is.

Az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt a védelmi, a földművelésügyi és az oktatásügyi tárcákat kapta meg.

Bugár Béla szlovák-magyar vegyes pártja, a Most-Híd az igazságügyi, illetve a környezetvédelmi minisztériumok élére jelölhet vezetőt.

A négyes koalíció legkisebb pártja, a Radoslav Procházka vezette Háló egy minisztérium felügyeletét kapta meg, a közlekedési és távközlési tárcáét.

Szerdán a pozsonyi kormányhivatalban tartott tárgyaláson döntés született a törvényhozásban betöltendő posztok szétosztásáról is. A pozsonyi parlament házelnöki posztját az SNS jelöltje töltheti be. Négy alelnöke lesz, ezekből egyet-egyet a koalíció többi pártja, egyet pedig az ellenzék jelölhet.

A parlamenti bizottságok elosztása tekintetében megmarad a hagyomány, vagyis az ellenőrző bizottságok élére az ellenzék állíthat vezetőt, a többi bizottsági poszt pedig arányosan oszlik meg a koalíció pártjai között.

„A tárgyalást holnap tovább folytatjuk (…) úgy, hogy az államfő megfelelő időn belül össze tudja hívni az új parlament alakuló ülését, amelyen a jelenlegi kormány azonnal beadja lemondását” – zárta az újságírók rövid tájékoztatását Robert Fico.

Hirdetés

A szlovák sajtó egyébként keményen bírálta, hogy a korábban magát kormányváltóként pozícionáló két ellenzéki párt, a Bugár Béla vezette Most-Híd és Radoslav Procházka pártja, a Háló (Siet) tárgyalóasztalhoz ült a választáson győztes Iránnyal és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), és várhatóan kormánykoalícióra is lép velük. Csalódottságot és dühöt tükröznek a közösségi médiában megjelent választói és politikusi vélemények is.

A sajtó politikai öngyilkosságról és rövidlátásról cikkezik, a közösségi médiában pedig olyan jelzők is feltűntek, mint az „áruló”, a „Júdás” és a „megvásárolható politikus”.

Radoslav Procházkát és az általa vezettet Hálót, amelynek listáján korábban más ellenzéki pártokban szereplő politikusok is parlamenti mandátumhoz jutottak, leginkább azért bírálják, mert összeállt a nagy politikai ellenfeleként pozícionált Robert Ficóval. Bugár Bélát pártja jobboldali kötődésű szlovák támogatói a Ficóval, magyar támogatói pedig az SNS-sel folytatott együttműködésért bírálják.

„Bugár harakirit követetett el”

– írta a történtekről a liberális pozsonyi Sme, amelynek kommentátora, Peter Schutz szerint a vegyes párt elnöke senkinek nem fogja tudni megmagyarázni, hogy „beállt kelléknek a nemzetiszocialista többség mellé”. Schutz szerint „Béla számára nincs visszaút”, elvesztette az elfogadható politikus arcát és szétverte választóinak közösségét.

A leendő koalíciós részvétel a két párton belül sem maradt visszhang nélkül. Míg a vegyes párt esetében eddig csak a politikai csoportosulás egykori földművelésügyi minisztere, Simon Zsolt jelezte, hogy a négyes kormánykoalíció létrejötte esetén a Most-Híd frakcióján kívül fog politizálni, addig a tíz parlamenti mandátumot szerzett Háló vezetőjének ennél komolyabb gondokkal kell megküzdenie, mert a törvényhozásba bejutott képviselői közül már hárman bejelentették, nem fogják támogatni az így létrejövő kormányt, és feltételezhetően még mások is csatlakoznak hozzájuk.

A párt egyik vezető politikusa, Miroslav Beblavy az elsők között jelezte szakítását a Hálóval, és döntését a Hospodárské Noviny című gazdasági közéleti napilapban azzal kommentálta, hogy Procházka megásta saját sírját.

 

Hirdetés