Temesvár: tilos kerékpározni, de bringakölcsönző van

A felújított belvárosi sétálóutcákból kitiltották a bicikliseket, akik ezt nagyon nem szeretik, ezért tüntetőleg az érintett helyszíneken karikáztak.
Hirdetés

Temesváron sem minden fenékig habos torta: a kerékpárosok például meglehetősen visszás helyzetbe kerültek a belvárosi utcák felújítása és sétálóövezetté alakítása nyomán. Az önkormányzat ugyanis kitiltotta az érintett területekről őket.

Mivel azonban a biciklis igencsak öntudatos fajta, polgári engedetlenségi mozgalmat szerveztek: szombaton mintegy százan csak azért is a tiltott területen kerékpároztak.

Közel száz temesvári kerékpáros tiltakozott a Városháza szerintük törvénytelen közlekedési rendelete ellen. Az egyébként tetemes, 630-810 lej közötti bírságokat bírósági úton szeretnék megsemmisíteni és bebizonyítani a Városháza közlekedési bizottságának, hogy ők jártak el törvénytelenül.

Szombat délután négykor a Győzelem terén gyülekeztek a kerékpárosok, majd a Szabadság téren keresztül karikázva az Ungureanu (Városháza utca) utcában és a Mărășești sétálóutcában folytatták tiltakozásukat, ahol 6 bírságot is „bezsebeltek” a helyi rendőröktől. A kerékpáros tiltakozás szombat délután hat óráig tartott a belvárosi sétálózónában.

A Városháza közlekedési bizottsága tavaly ősszel rendelte el a kerékpáros közlekedés betiltását több temesvári sétálóutcában, valamint a Győzelem, a Szabadság és az Egyesülés (Dóm) tereken. A városi elöljárók ugyanakkor úgy tesznek, mintha a kerékpáros közlekedés bátorítását tűzték volna zászlajukra és kerékpárutak építésével, kerékpárkölcsönzők létesítésével büszkélkednek. A Szabadság téren is létrehoztak egy ilyen kerékpárkölcsönzőt, ahol időközben betiltották a kerékpáros közlekedést.
 

Hirdetés