Jaj, Orbán Viktor lerohanja Romániát!

És a mioritikus sajtó nemzetőr ága ismét berúgta az országféltő diskurzus motorjait.
Hirdetés

A magyar kormány vezetője, Orbán Viktor arra figyelmeztet és azzal fenyegetőzik, hogy kemény lépéseket fog tenni és súlyos csapásokat mér Romániára! Ezekre a fenyegetőzésekre a Magyarország és szomszédai közötti kapcsolatokról szóló vita, elemzés és értékelés közepette került sor. A szomszédos államokkal meglévő kapcsolatoknak a magyar diplomácia szemszögéből nézett újraindítása közepette. Magyarország összes szomszédja közül

Románia volt az egyetlen megfenyegetett ország!

Orbán azt mondta, hogy országának a többi szomszéddal, Horvátországgal, Szlovéniával, Szlovákiával és Szerbiával nagyjából normális kapcsolatai vannak. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a magyar állam érdeke, hogy mindig legyen „valami” Oroszországgal.

Nemrég a magyar diplomáciai képviseletek vezetőivel folytatott egyik hivatalos találkozó során Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentette, hogy a romániai magyar etnikumú politikusok ellen a román kormány aláaknázási és tisztogatási kampányt folytat! Úgy tűnik, a harcias kormányfő nem hallott a román DNA-ról (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) és a nagy korruptak elleni harcról, még akkor is, ha magyar etnikumú, de román állampolgárságú politikusok.

A magyar hivatalosságtól származó ilyenfajta nyilatkozatok hallatán, akiktől már megszoktuk a bombasztikus, a felkészületlen hallgatóságot sokkolni kívánó ügyeket, sokan valószínűleg bagatellnek találták az információt, mondván, hogy egyszerű orbánizmusokról van szó.

De ha egy kicsit mégis elemezzük a dolgot, figyelembe véve a kontextust, a helyzetet, a cselekedeteket, különösen a harkovi (Hargita és Kovászna megyékre használt műszó – a szerk.), de a Maros megyei helyzet tendenciáját is, ahol a szélsőségességet és az etnikai kritériumok szerinti autonómia hevét Románián kívüli erők tartják fenn, a magyar ügy teljesen más perspektívában vetődik fel. Aggasztó! Vagy legalábbis aggasztania kellene a román államot, melynek vezetői 25 évig bagatellizálták, kezelték közömbösséggel, nemtörődömséggel ezt az ügyet.

Sőt, a hazai magyar ügyet valószínűleg tudatosan bízták a magyar etnikumú román állampolgárokra, akiknek képviselői szinte állandóan kormányon voltak a hatalomban megfordult többi pártból származó kollégáikkal együtt. És e helyzetükből a magyar politikusok, az erdélyi helyi közigazgatás vezetőivel egyetemben csak a kitűzött és sokszor a Románián kívülről érkező és számukra hátrányos érdekekkel összehangolt céljaikat követték.

Ne feledjük, hogy jó szomszédunk, Magyarország politikusai, tisztségviselői, hivatalosságai

több mint 25 éve járják Erdélyt keresztül-kasul,

nem hivatalos látogatások formájában. És elsősorban Harkovot. Ezek a tisztségviselők, hivatalosságok és akár más, a magyar államban beosztással és tisztségekkel nem rendelkező személyek is állandóan „fontos ügyekkel” érkeztek Romániába. Ám a román hatóságok nem nagyon foglalkoztak velük. Idegen érdekek állandóan olajat öntöttek az etnikai autonómia tüzére, finanszíroztak, létrehoztak különféle szervezeteket és előtérbe toltak személyeket, melyeknek/akiknek a légkör felkavarása, valamint a szélsőségesség és az etnikai heveskedés fokozása és lángra lobbantása volt a feladatuk.

Hirdetés

Ilyen körülmények között a magyar kormányfő hivatalosan közbelép, fenyegeti és figyelmezteti Romániát, a magyar etnikumú politikusok védelmére sietve, miközben ez utóbbiak közül egyesek ellen korrupciós tettek miatt folyik vizsgálat és per! A budapesti politikusnak tudnia kellene, hogy hazánkban minden polgár egyenlő a törvény előtt. Azt mindnyájan tudjuk, hogy végül mégsem egyenlő mindenki a törvény előtt, de ez a románok ügye.

Ha amúgy is szóba került a szomszédokkal meglévő kapcsolatok újraindítása, azt hiszem, a román államnak is más szintre kellene helyeznie diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal és

meg kellene tiltania

a szomszédos és baráti ország hivatalosságainak és nem hivatalosságainak a „fontos ügyekben” tett erdélyi látogatásait. Különben az orbánizmusok és a szélsőségességek további elbagatellizálása következtében rövid időn belül „valamilyen” robbanékony, enklavizálódott, a kifagyasztott etnikai konfliktusok szakértői által létrehozott és fenntartott övezettel szembesülhet.

Ennek ellenére azt hiszem, hogy egy realista, objektív, intelligens és nyitott megközelítéssel – hiszen több közös érdekük van, mint nézetkülönbségük – Románia és Magyarország erősebbek lehetnének, és többet nyerhetnének együtt.

 

A címet és alcímeket a szerkesztőség adta. Fotó: cdn.blog.hu

Hirdetés