Román külügyminiszter: alkotmányellenes Diaconu törvényjavaslata

Ez ebból a levélből derül ki, amit a miniszter Tánczos Barna szenátorhoz intézett.
Hirdetés

A külügyminisztérium sem támogatja azt a Bogdan Diaconu képviselő által benyújtott törvénykezdeményezést, amely megtiltaná a kisebbségeknek anyanyelvük használatát a romániai közigazgatásban, és amely nemcsak az alkotmány elveit nem tartja be, és ellent mond a hazai érvényes jogszabályoknak, hanem a romániai magyar kisebbség jogait szavatoló nemzetközi egyezményeket is megsérti – derül ki abból a levélből, amelyet Lazăr Comănescu miniszter intézett Tánczos Barnának, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének.

„Ez a kezdeményezés gyakorlatilag a magyar nyelv használatát is betiltaná a közhivatalokban. Ez nemcsak magyarellenes intézkedés, hanem alkotmányellenes is. Ezért is nagyon fontos, ahogyan eddig is, dolgozzunk azon minden lehetséges eszközzel, hogy megbuktassuk Bogdan Diaconu tervezetét” – hangsúlyozta a szenátor.

A frakcióvezető szerint az RMDSZ üdvözi a külügyminisztérium álláspontját, és reméli, hogy a következő napokban, amikor a szenátus döntő házként napirendre tűzi a javaslatot, és amely során a szövetség kérni fogja a sürgősségi eljárást, ezt a minisztérium továbbra is fent fogja tartani – írja az RMDSZ közleménye.

Mint ismeretes, Bogdan Diaconu nyelvtörvény-tervezetét a képviselőház hallgatólagosan elfogadta, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre.

Az elhíresült törvénytervezet megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban. Előírná, hogy a települési vagy megyei képviselőtestületek üléseit kizárólag románul tartsák, „hivatalos tolmácsolást” biztosítva az „idegen meghívottaknak és a román állampolgársággal nem rendelkező résztvevőknek”. A törvényjavaslat elfogadása esetén „közérdekű feliratot” csak románul lehetne feltüntetni Romániában.  

Hirdetés