Román katonák koszorúzták meg a madéfalvi emlékművet

Igen, ez komoly: román haditengerészek és hegyivadászok hajtottak fejet a nem létező Székelyföld hősei előtt.
Hirdetés

Nincs mit ragozni, a hír önmagáért beszél: az 1764-es székelyellenes vérengzés madéfalvi emlékműve előtt szerdán lerótta kegyeletét Constantin Ciorobea flotillatengernagy, a román haditengerészet vezérkarifőnök-helyettese és Marius Giurca dandártábornok, a csíkszeredai hegyivadász-zászlóalj parancsnoka.

De hogy kerülnek a román haditengerészek és hegyivadászok Madéfalvára? Hát úgy, hogy a román haditengerészet képviselői több napja

Székelyföldön toboroznak tengerész katonákat,

és úgy gondolták, gesztust gyakorolnak a székelység felé, ha már a soraikból rekrutálnának. Társult hozzájuk a csíkszeredai hegyivadász-zászlóalj és a Hargita megyei önkormányzat több képviselője is.

Constantin Ciorobea a rendezvényen elmondta: az emlékmű az akaraterőt, kitartást és a szilárdságot jelképezi, amellyel az itt élők őrizték és védték értékeiket, kultúrájukat az osztrák császári erők ellen. Úgy vélte, ez példaértékű minden nemzet számára. Ciorobea arról

a vendégszeretetről is említést tett, amelyet turistaként tapasztalt

a környéken pár évvel ezelőtt. Elmondása szerint részben ennek köszönhetően is döntöttek úgy, hogy Hargita megyében is népszerűsítik a tengerészetet.

Hirdetés

Felszólalt az elmaradhatatlan Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke is, aki a békés együttélésről beszélt, és

példaértékűnek nevezte a román katonák gesztusát.

Madéfalva község hivatalos Facebook-oldalának tanúsága szerint amúgy az eseményen kiváló volt a hangulat, a román haditengerészek és hegyivadászok igazi székely kürtőskalácsnak és néptáncelőadásnak is örülhettek.

 

Az 1764-es madéfalvi vérengzés
során a császári csapatok több száz székelyt mészároltak le. A támadás előzménye, hogy Mária Terézia császárnő 1760-ban elrendelte a székely határőrség újbóli felállítását. A székelyek sérelmezték, hogy az új szabályok szerint idegenben is kell majd szolgálniuk német nyelvű vezénylet alatt, és nem nyerhetik vissza régi szabadságjogaikat katonai szolgálatuk fejében.
Sokan közülük elbujdostak az erőszakos sorozás elől, mintegy 2500-an azonban összegyűltek Madéfalván, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Teréziának. A császári csapatok 1764. január 7-én hajnalban váratlanul rátámadtak Madéfalvára. A támadás megtörte a székely ellenállást.

Hirdetés