Egymillió eurós sikkasztási botrány a román fociban

A gyanú szerint egy, a FIFÁ-tól edzőközpont építésére szánt összegből csíptek le egy jókora szeletet.
Hirdetés

Dumitru Dragomirt, a Román Professzionális Labdarúgóliga (LPF) korábbi elnökét is beidézte kedden reggel kihallgatásra a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT), miután a gyanú szerint a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) egyelőre ismeretlen illetékesei az elmúlt években elsikkasztottak egymillió dollárt, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) folyósított a román szövetségnek egy edzőkomplexum felépítésére.

A DIICOT szerint a 2010-2012-es időszakban olyan bűnszervezetet hoztak létre, amely többszöri átutalások révén egyszerűen eltulajdonította az összeget.

A szóban forgó létesítmény a Bukarest melletti Bufteán található edzőkomplexum, amelynek építési költségeit a valós értéknél jóval nagyobb összegekkel könyvelték el. Állítólag csupán a tervezés költségeit a valós ár hússzorosára tornászták fel a könyvelésben, de a vizesblokkok és a műfüves pályák megépítéséért is a valós árnál jóval nagyobb összeget tartalmazó számlákat állítottak ki.

A vonatkozó szerződést 2009-ben írták alá a legkorszerűbb romániai edzőközpont megépítéséről. A bufeai önkormányzat által felajánlott telken a szövetség két műfüves pályát, két füves pályát, egy 450 férőhelyes lelátót, öltözőket és éjszakai világítást épített ki. A sporttelepnek saját szállodája is van. Mindez hivatalosan négymillió dollárba került – a maffiaellenes ügyészek azonban azt gyanítják, hogy a valós érték csupán hárommillió dollár volt. Az ügyészek szerint például csak a műfüves pályák négyzetméteréért 64,5 eurót fizetett a szövetség, ami még a legjobb minőségű szintetikus gyep értékének is a kétszerese. Így aztán a két pálya összértéke 1 millió euró lett, holott nem kerülhetett volna többe 500 ezernél.

Hirdetés

Az ügyben kedden kezdődtek a kihallgatások, a DIICOT többek között Patrițiu Abrudan volt FIFA-játékvezetőt és Iuliu Mureșant, a Kolozsvári CFR labdarúgóklub elnökét is kihallgattak.

Az érintettek mindannyian úgy nyilatkoztak: semmit sem tudtak az ügyről.

Hirdetés